Odredbe za liturgijska slavlja u božićnom vremenu u Riječkoj nadbiskupiji

web-bozicZbog povećane opasnosti od zaraze koronavirusom i ograničenja koja živimo uslijed pandemije, dekretom br. 597/2020 od 16. prosinca 2020. Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata iznimno je dala dopuštenje da se, uz dopuštenje mjesnog ordinarija, na svetkovine Božića, Marije Bogorodice i Bogojavljenja mogu slaviti četiri mise.

Iz Ordinarijata Riječke nadbiskupije upućeno je pismo dijacezantskim i redovničkim svećenicima da, ako je to u skladu s njihovim mogućnostima i stvarna pastoralna potreba, na Božić, Mariju Bogorodicu i Bogojavljenje slave četiri mise.

Također, u skladu s najnovijim epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite RH za Badnjak i Božić objavljenih 18. prosinca 2020., donesene su mjere koje će biti na snazi za Badnjak i Božić za Riječku nadbiskupiju:

– sve mise polnoćke morat će završiti do 22 sata;

– maksimalan broj vjernika u crkvi određuje se prema kvadraturi crkve. To znači, za svakoga vjernika mora biti osigurano sedam (7) kvadratnih metara. U površinu crkve se ne računaju oltar i prezbiterij. O tome koliki broj vjernika može biti u jednom trenutku u crkvi treba jasno istaknuti obavijest na vratima crkve. U crkvama su vjernici raspoređeni tako da se održava fizički razmak od dva (2) metra između svakog vjernika i u svim smjerovima. Ova odredba ne vrijedi za članove istog kućanstva. Neka se stoga u crkvama označe prostori za sjedenje i neka se posebno predvide klupe gdje mogu sjediti obitelji s tim da se održava razmak od dva (2) metra od druge obitelji ili pojedinca;

– neka se za svaku crkvu osiguraju redari koji će pratiti broj vjernika koji ulaze u crkvu i koji će im pomoći da se smjeste na određeno mjesto;

– neka se sveta pričest dijeli na način da vjernici ostanu u svojim klupama, a da svećenik dođe do njih;

– na misama neka ne pjeva zbor, ali pjevanje može predvoditi jedna osoba

Ordinarijat Riječke nadbiskupije usrdno potiče svećenike i vjernike na pridržavanje ovih i svih ostalih mjera koje su na snazi i koje će biti na snazi, osobito na Badnjak i Božić, kako bi se smanjio rizik od prijenosa bolesti tijekom misnog slavlja. Tu se prvenstveno misli na obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, na obaveznu dezinfekciju ruku na ulazu u crkve, na izbjegavanje fizičkog kontakta prilikom čestitanja Božića i drugo.

 

 

 

 

 

Skip to content