Ne sramite se hrvatske zastave i svoje vjere
Kategorija:
Vijesti

126107000_380724319903313_82826608249160991_nDostojanstveno i s posebnim pijetetom obilježena 29. godišnjica sjećanja na žrtve Vukovara 

29 baklji gorjelo je u večernjim satima 17. studenog u rukama članova Kluba navijača “Armada” kod Mosta hrvatskih branitelja u znak sjećanja na 29. godišnjicu sjećanja na žrtve Vukovara. U skladu s poštivanjem nužnih epidemioloških mjera vezanih uz prevenciju širenja koronavirusa, ovogodišnji “Vukovar u Rijeci” održan je bez tradicionalnog mimohoda i tribine, ali ipak dostojanstveno i s posebnim pijetetom Riječani su i ove godine odali počast herojskom gradu i spontano polagali upaljene svijeće na navedenom mostu u centru grada, pored spomen ploče poginulim herojima Domovinskog rata, kao i pored murala Vukovar i duž cijele Vukovarske ulice, a to su činili i narednog dana. Ovim povodom u utorak 17. studenog služna je misa zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje i civile u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i predvodio ju je prvostolni dekan i župnik ove najstarije riječke župne crkve mons. Sanjin Francetić.

DSCN0541Naglasio je da bismo trebali biti svjesni veličine žrtve koja je podnesena u Domovinskom ratu. Nije riječ samo o žrtvama u Vukovaru, Škabrnji, Saborskom, nego u cijelom Domovinskom ratu, kazao je mons. Francetić. “Puno smo toga izgubili i puno smo toga dali. Zato mi, koji danas živimo u sigurnosti, u slobodi, zahvalni smo braniteljima, onima koji su dali najviše – svoje živote, ali i onima koji su, Bogu hvala, tu sada s nama.”

U propovijedi nadahnutoj pročitanim evanđeoskim tekstom o cariniku Zakeju i njegovom obraćenju, potaknuo je okupljena na promišljanje je li hrvatski narod nakon Domovinskog rata doživio svoje ‘obraćenje’ te jesmo li postali bolji i složniji ljudi? Ustvrdio je da nismo i kao primjer naveo osobne interese koji stoje između ljudi i zajedništva. Bogu moramo biti zahvalni za branitelje i moliti za njih. Trebamo poput Zakeja otvoriti srca za promjenu i potrebite. Primjer za nasljedovanje nam je bl. Miroslav Bulešić koji je rekao: “Moja osveta je oprost”.  Biti vjernik znači – ne osvećivati se. Kao narod puno smo zla pretrpjeli kroz povijest, ali moramo znati oprostiti, poručio je propovjednik.

DSCN0532Govoreći o budućnosti apostrofrao je bl. Alojzija Stepinca koji je proročki istaknuo da će se ratovi voditi protiv obitelji i obiteljskih vrijednosti. To je današnje polje na kojemu se bitke vode te je ohrabrio obitelji da ustraju u toj borbi. Zaključujući propovijed potaknuo je sve da ovih dana kada budu palili svijeće u svijesti imaju da taj plamen predstavlja i našu vjeru. Ne sramite se hrvatske zastave i svoje vjere, istaknuo je mons. Francetić.

“Vukovar u Rijeci” organizirali su Zajednice udruga Domovinskog rata PGŽ, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i KN “Armada”.

Skip to content