NE ekonomskom nasilju, DA vlastitom potencijalu
Kategorija:
Vijesti

web-radionicaKorisnice Doma sv. Ane sudjelovale na radionici o upravljanju financijama

Nasilje u obitelji ima mnogo lica i često započinje oduzimanjem prava na ekonomsku neovisnost. Zbog toga je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama, u srijedu 25. studenog, za sve korisnice Doma sv. Ana – Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja,  održana on line radionica – Škola pametnih financija kako bi se na konkretan način reklo ‘NE ekonomskom nasilju, DA vlastitom potencijalu’. Financijska trenerica bila je Nina Goleš iz Erste Banke, zamjenica direktora Poduzetničkog centra Rijeka. S polaznicama je prošla interaktivnu i multimedijalnu poduku o upravljanju osobnim financijama.

O razlozima organiziranja radionice ravnateljica Doma sv. Ana, Željka Frković, dipl. pedagog, psihoterapeut je istaknula kako je cilj bio pružiti korisnicama nešto što će im uistinu koristiti za život kada izađu iz sigurne kuće, da imaju uvid u to hoće li imati za platiti stan, režije, za potrebe djece i slično. Osoba koja počini nasilje, nakon plaćene novčane kazne ili kraćeg boravka  u istražnom zatvoru, vraća se kući, tamo gdje je obitelj živjela prije nego je nasilje prijavljeno, a žena s djecom mora sama tražiti krov nad glavom, rekla je Frković. Dodaje kako je ova tema korisna za sve i izvan sustava socijalne skrbi, te pripada i u sustav odgoja i obrazovanja kada je važno već u ranoj dobi učiti djecu odgovornom stjecanju i trošenju novaca. „Saznanja koja steknu kroz ovu školu pametnih financija,  moći će usvojiti i djeca naših korisnica kako se ne bi ponavljala situacija njihovih roditelja. Kada odrastu mogla bi odgovorno pristupiti raspolaganju budžetom i prekinuti lanac ekonomske ovisnosti i dugovanja već biti u skladu sa svojim mogućnostima i stjecati vlastitim trudom i radom nova dobra. Znanja koja su mame kroz radionicu usvojile moći će prenijeti svojoj djeci, te ih dalje poučavati u odgovornom ponašanju prema novcu.“

Screen-Shot-2019-05-05-at-11.23.32-PMEkonomsko nasilje nerijetko prethodi ili je povezano s fizičkim i psihičkim nasiljem. Govoreći iz iskustva rada s korisnicama Doma sv. Ana i u kontekstu ekonomskog nasilja, Frković je istaknula da je često riječ o ženama koje nisu bile zaposlene, bez ikakvih primanja i ovisile su o hranitelju obitelji koji ih je onda kroz različite oblike nasilja pretvarao ovisnicama o njemu. Takve nisu imale snage niti podrške izaći iz takve situacije i ostajale bi patiti zajedno s djecom sve dok ne bi došlo do fizičkog nasilja kada su pobjegle bojeći se za svoj život i živote djece. U Dom sv. Ane dolaze bez novaca, nemaju nikakvih bankovnih kartica jer su sva primanja bila na suprugu. U takvim okolnostima narušenih međusobnih odnosa često  je bila prisutna ovisnost kod počinitelja nasilja i to često ovisnost o alkoholu, ali i kod žrtava nasilja se onda razvijala ovisnost o alkoholu kao svojevrstan bijeg iz teške i bezizlazne situacije, pozorila je ravnateljica Doma sv. Ana.

Korisnice Doma sa zanimanjem su pratile radionicu u kojoj su pitanjima aktivno sudjelovale što je pokazatelj njihove želje da usvojenim znanjem omoguće sebi i svojoj djeci novi, bolji početak života u nerijetko novoj sredini daleko od nasilnika.

 

Skip to content