Najavljen program proslave Velike Gospe
Kategorija:
Vijesti

web-trsatNovi gvardijan i čuvar Trsatskog svetišta sudjelovao na konferenciji

Skromnije, ali svečano proslavit će se u najstarijem živućem marijanskom svetištu – Trsatu, svetkovina Marijina uznesenja na nebo. Prvi puta hodočasnike će u perivoju Trsatskog svetišta pozdraviti novi gvardijan i čuvar Svetišta fra Krunoslav Kocijan kojemu je tu službu u utorak 11. kolovoza, neposredno prije konferencije za novinare predao fra Bernard Barbarić. Dosadašnji gvardijan riječi zahvale za dosadašnju suradnju uputio je riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću i Riječkoj nadbiskupiji, kao i svim suradnicima Trsatskog svetišta, a novom gvardijanu zaželio dobrodošlicu.

Trodnevna duhovna priprava počinje u srijedu 12. kolovoza i do petka 14. kolovoza predvodi je fra Krunoslav Kocijan, novi gvardijan i čuvar Svetišta na Trsatu. Program počinje u 17:45 sati pjevanom krunica nakon koje će se slaviti misna slavlja. Tim povodom, 12. kolovoza nakon mise bit će predstavljena nova monografija Trsata, autora Gorana Moravčeka. Uz autora, monografiju će predstaviti nekadašnji gvardijan Trsatskog svetišta fra Matija Koren. U četvrtak 13. kolovoza nakon euharistijskog slavlja je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom, a u petak 14. kolovoza nakon mise ispred crkve bit će procesija s likom Gospe Trsatske.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, mise su na rasporedu u 6:00, 7:00, 8:00, 9:00, 10:00, 11:30 i u 18:30 sati. Misu u 10:00 sati predvodi provincijal Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, a svečano euharistijsko slavlje u 18:30 sati riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, najavio je fra Bernard Barbarić.

gvardijanOvogodišnja svetkovina Velike Gospe u znaku je 70. godišnjice od proglašenja dogme Marijina uznesenja u nebo. Svetkovina se može povezati s najvećim kršćanskim blagdanom – Uskrsom, rekao je novi trsatski gvardijan fra Krunoslav Kocijan. “Papa Pio XII. koji je proglasio istinu te vjere 1. studenog 1950. godine, htio je povezati Isusovo uskrsnuće, kao njegovo konačno i najveće djelo ljudskog otkupljenja, sa završetkom i proslavom Blažene Djevice Marije pa je to i učinio. Prije toga je pozvao biskupe cijeloga svijetu da ga izvijeste slavi li se ta istina vjere. Nigdje nije navedeno da je umrla, nego da se pridružila slavi svoga Sina Otkupitelja.”

Iako nigdje nije točno opisano kako je završio Marijin ovozemaljski život, znamo da se već u 5. stoljeću na istoku slavilo njezino usnuće te kasnije u 7., odnosno 8. stoljeću u Rimu njezin nebeski rođendan . Tako je bilo do 1950. i proglašenja dogme čime je svetkovina Marijina uznesenja na nebo – Velike Gospe postao najveći marijanski blagdan, rekao je fra Krunoslav Kocijan. “Marija je uznesena što znači da je u tome Bog imao svoj utjecaj. Ona, kao najbolji predstavnik ljudskoga roda nam pokazuje da je i naše mjesto uz Gospodina i da smo pozvani težiti i nastojati živjeti pravedno i pošteno te da nas  Gospodin želi proslaviti u nebu sa svojim Sinom koji je postao čovjekom kako bismo se i mi našli u slavi s Blaženom Djevicom Marijom i svetima.”

Na konferenciji su sudjelovali i i načelnik Prometne policije PU PG Ivica Filipović te načelnik II. Policijske postaje PU PG Marinko Puškarić koji su javnost upoznali s tradicionalnom privrevenom preregulacijom prometa. Također, hodočasnicima koji će se 15. kolovoza uputiti prema Trsatu, potaknuli su na korištenje javnog gradskog prijevoza, linije 2. koja će besplatno prometovati prema Trsatu, kao i dodatne linije koje će kretati sa Žabice. Autobusi se neće zaustavljati na stanici kod trsatske crkve, nego kod Dvorane mladosti, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Skip to content