Nadbiskup Devčić i nadbiskup koadjutor Uzinić izrazili sućut povodom smrti biskupa Bogovića
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i riječki nadbiskup koadjutor mons. mr. Mate Uzinić uputili su u nedjelju 20. prosinca izraze sućuti gospićko-senjskom biskupu mons. Zdenku Križiću povodom smrti umirovljenog biskupa mons. dr. Mile Bogovića. Biskupski ordinarijat u Gospiću obavijestio je da je u subotu 19. prosinca u 19 sati u Respiracijskom centru KBC-a Rijeka preminuo prvi gospićko-senjski biskup.

Pismo sućuti prenosimo u cijelosti.

 

Dragi biskupe Zdenko,

iako smo se mi nadali i molili da će borba biskupa Mile s teškom bolešću koja obilježava ovo naše vrijeme završiti drugačije, kako bismo mogli nastaviti biti obogaćivani njegovom prisutnošću, velikim znanjem, osobito onim povijesnim, promišljanjima, idejama, humorom, ali i vrijednim savjetima koje je rado s nama dijelio, dobri Bog je odlučio drugačije pozvavši ga u svoju vječnost.

Zahvalni smo Bogu za njegov upečatljiv ljudski lik i njegovo svećeničko i profesorsko služenje u našoj Riječko-senjskoj nadbiskupiji, a zatim i njegovo biskupsko služenje u Gospićko-senjskoj biskupiji i Riječkoj metropoliji koje je bilo obilježeno nesebičnim trudom oko oblikovanja nove biskupije kojoj je on bio prvi pastir i vrlo zanimljivim idejama od biskupijskog i nacionalnog interesa. Među tim idejama se osobito ističe projekt crkva hrvatskih mučenika koja će ostati trajan spomen ne samo na hrvatska stradanja i muku hrvatskog naroda za ostvarenje svoje države i slobode, nego i na svoga idejnog začetnika koji je u taj projekt uložio cijeloga sebe.

Dok zahvaljujemo Bogu i biskupu Mili koji mu se nesebično stavio na raspolaganje sa svim svojim darovima na ovom prostoru naše domovine i ljudima naših biskupija, Tebi, svim svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima Gospićko-senjske biskupije, kao i svoj rodbini pokojnoga biskupa Mile, izražavamo iskrenu sućut. Voljeli bismo to i osobno učiniti, pridružujući vam se na njegovom  pogrebu, ali nam u ovom trenutku nije poznato hoće li nam to zbog epidemioloških neprilika biti moguće. Ako ne bude moguće fizički, bit će moguće u duhu i molitvi, osobito u misnim slavljima koja ćemo, s vjerom u Isusovo i naše uskrsnuće, namijeniti za pokoj njegove besmrtne duše.

S izrazima bratske blizine srdačno u Gospodinu i s poštovanjem,

 

Mons. Ivan Devčić                                                           Mons. Mate Uzinić

nadbiskup                                                                       nadbiskup koadjutor

 

Skip to content