Misa zahvalnica za Domovinu
Kategorija:
Vijesti

web-oluja1U povodu proslave Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u mnogim crkvama Riječke nadbiskupije u srijedu 5. kolovoza slavile su se mise zahvalnice za Domovinu i za poginule i umrle hrvatske branitelje. Euharistijsko slavlje u Trsatskom svetištu predvodio je gvardijan fra Bernard Barbarić. Suslavili su vojni kapelan Specijalnih snaga HV-a Delnice p. Mirko Vukoja i kapelan Policijske kapelanije sv. Vid (PU PG) vlč. Pavao Mokri.

“Grlo mi se stegne kada vidim policiju i vojsku u crkvi, jer vi predstavljate našu zemlju. Vi ste snaga ovog naroda.”, rekao je na početku nadahnute i emotivne propovijedi trsatski gvardijan. Istaknuo je da ono što su hrvatski branitelji dali za vrijeme Domovinskog rata, predstavlja duh hrvatskog naroda. Bez obzira na ono što se govori u školama, susjedstvu ili drugim mjestima, vi ste živjeli i činili ono što je sam Isus rekao: “Nema veće ljubavi od ove: da tko život svoj položi za prijatelje. (Iv 15, 13)” U ratu smo bili ujedinjeni u molitvi. Iako današnja hladna vremena čine srca hladnima, nemojte to zajedništvo u molitvi zaboraviti i izgubiti. Bog je jedina Istina i ostanite vezani uz Njega, rekao je propovjednik. Podsjetio je na prošlost u kojoj su Hrvati bili ponosan ratnički narod i činjenicu da smo imali Republiku prije Engleske i mnogih drugih zemalja. Ostanite ponosni na ovo što jesmo, makar nas ugnjetavali. Budite ponosni vjernici i Hrvati, poručio je fra Bernard okupljenim pripadnicima Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkule”, članovima udrugama proizišlih iz Domovinskog rata PGŽ, predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja, PU PG, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i ostalih koji su se okupili u Trsatskom svetištu.

web-oluja-2U nastavku je podsjetio na činjenicu da su Hrvati narod koji nikada nije prvi kretao u rat, niti se osvećivao. “Branili smo svoju zemlju. Branili smo Domovinu i hvala vam na svemu što ste učinili!” Sve je potaknuo da u teškim vremenima ne posustanu, nego budu ponosni što su Hrvati. Bog nam je dao Hrvatsku, a na nama je da je učinimo zemljom radosti u koju će se ljudi s radošću vraćati, zaključio je fra Bernard Barbarić.

Riječi zahvale i čestitku u povodu Dana vojne biskupije, Dana domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja na kraju je uputio vlč. Mokri, a nakon mise vjernici su učinili ophod oko čudotvorne slike Majke Milosti.

Prije mise održan je program pod nazivom “Zajedno u ratu – zajedno u miru – 1995-2020.” U svim gradovima i općinama PGŽ položeno je cvijeće i svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a na riječkom Korzu do 10. kolovoza može se pogledati izložba fotografija ratnih postrojbi u VRO “Oluja” pod nazivom: “25 godina poslije – ratnici Hrvatskog primorja i Gorskog kotara u Domovinskom ratu”.

Skip to content