Identificirani posmrtni ostaci službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić
oznorTO
oznorTO

U Kliničkom bolničkom centru Split, gotovo stotinu godina nakon smrti službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, u srijedu 2. rujna 2020. službeno je potvrđena identifikacija posmrtnih ostataka utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova i njene sestre Tereze. Izviješće o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka Riječke Majke pročitao je ispred hrvatskog forenzičkog tima prof.dr. Dragan Primorac, a na događaju su sudjelovali i prof. dr. sc. Šimun Anđelinović i prof. dr. sc. Alan Bosnar, izv. prof. dr. sc. Ivana Kružić, izv. prof. dr. sc Željana Bašić, dr. sc. Miran Čoklo i dr. sc. Anja Petaros, javlja HINA. Ekshumaciji koštanih ostataka iz grobnice na Kozali pristupilo se 20. prosinca 2011. godine kada je utvrđeno da su u zajedničkoj grobnici pokopane 52 osobe. Koristeći standardne metode forenzičke antropologije, na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Rijeci te nakon toga  na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Splitu, selektirani su posmrtni ostaci te se započelo s pripremama za  molekularnu analizu. Tijekom primopredaje Izviješća o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje  Majke Marije Krucifikse Kozulić, iz SAD-a su se direktnom linijom uključili američki znanstvenici izv. prof. dr. sc. Mitchell M. Holland (Penn State Univeristy) i dr. sc. Charla Marshall (Američko ministarstvo obrane -Armed Forces Medical Examiner System) koji su koristeći analizu mitohondrijske i jezgrine DNA, nezavisnim metodama potvrdili  identitet sestara. Tijekom postupka identifikacije dodatno je analiziran i genetski materijal brisa bukalne sluznice nećakinje sestara Kozulić, točnije bratove kćeri. Prof.dr. Dragan Primorac obavijestio je nazočne da je rezultate identifikacije  pod naslovom  „A Forensic Genomics Approach for the Identification of Sister Marija Crucifiksa Kozulić“  upravo objavio i znanstveni časopis Genes čime je postupak identifikacije sestara Kozulić dobio svjetsku prepoznatljivost.
web-osatci2Postupak primopredaje Izviješća o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka službenice Božje  Majke Marije Krucifikse Kozulić vodio je preč. dr.sc. Zvonimir Kurečić, delegat riječkoga nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ivana Devčića, a ispred Družbe sestara Presvetog Srca Isusova vrhovna predstojnica i postulatorica č. M. Dobroslava Mlakić. Po završetku Postupka, tim forenzičara je  identificirane posmrtne ostatke predao Družbi sestara Presvetog Srca Isusova koje su ih prenijele u Rijeku gdje će biti pohranjene u sarkofagu u prostorima samostana na Pomeriju gdje je Riječka Majka preminula na glasu svetosti. Ovim povodom postulatorica kauze č. M. Dobroslava Mlakić najavila je kako će proslava Dana Riječke Majke, spomendan preminuća službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova početi 26. rujna i trajati do središnje proslave koja će biti 29. rujna o.g.

Sestre su još 4. srpnja ove godine, prigodom obilježavanja Dana Družbe , primile putem Skype-a  poziv forenzičara prof. dr. Dragana Primorca koji ih je izvijestio o konačnoj i sigurnoj identifikaciji, potvrdi rezultata analize DNK posmrtnih ostataka njihove utemeljiteljice. Potvrda u Splitu od iznimne je važnosti u postupku za beatifikaciju i kanonizaciju koji se vodi pri Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci i riječ je o prvom postupku identifikacije posmrtnih ostataka analizom DNK osobe koja je u postupku beatifikacije i kanonizacije.

Foto: Miran Židić

 

 

 

 

 

Skip to content