Blagdan svetih Kuzme i Damjana u Svetom Kuzmu
Kategorija:
Vijesti

web-kuzminja1Mještani malog mjesta Sv. Kuzam, na međi Trsatskog i Bakarskog dekanata,proslavili su u subotu 26. rujna blagdan svojih zaštitnika  sv. Kuzme i Damjana u istoimenoj maloj, više od 900 godina staroj crkvi uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Misno slavlje predvodio je vlč. Marko Šarić, župnik Hreljina i Zlobina, a suslavili su: dekan Bakarskog dekanata i župnik Grada Grobnika vlč. Ivan Friščić, župni vikar župa Cernik, Kukjuljanovo i Škrljevo, vlč Marko Pavlinović, te župnik Bakra i Sv. Kuzma don Nikica Jurić.

U propovijedi je vlč. Šarić istaknuo likove svetih liječnika Kuzme i Damjana koji su u ono vrijeme liječili po uzoru na Isusa Krista. „ Znamo barem ono osnovno o ovim svecima, da su to dva brata liječnici i zaštitnici ove crkve. Čemu nas oni mogu poučiti? Na koji način i kako su liječili? Liječili su po uzoru na Isusa Krista. A kako Isus liječi? Kada bismo uzeli sva četiri Evanđelja, u svima bismo vidjeli ono što Isus radi: liječi bolesne. Ali Isus nikada nije ozdravio samo tijelo. Isus kada liječi, liječi duh, dušu i tijelo – čitavu osobu. Po uzoru na Isusa Krista, liječila su i ova dva brata. Imali su lijekove, ali nikada nisu liječili samo tijelo, nego su bolesnike upoznavali s Radosnom riječju Evanđelja. Mi molimo za naše bolesnike i za sebe, za svoje zdravlje. I , hvala Bogu, i to je potrebno, i Bogu je to drago. Ali nemojmo se tu zaustaviti, nego molimo za  spasenje svoje duše, spasenje duša svojih obitelji i  bolesnika  na što nas pozivaju ovi današnji sveci Kuzma i Damjan.“- rekao je vlč. Šarić.

web-kuzminja2Ovogodišnja kuzminja bila je u znaku velikog jubileja službe mežnara, supružnika Lorenza i Anke Tommasi koji tu službu vjerno vrše već 30 godina. Stoga im je na kraju misnog slavlja čestitao župnik don Jurić, zahvalio im i uručio zahvalnicu župe Bakar te ih prigodno darivao, istaknuvši da su mu poput oca i majke i velika pomoć u njegovoj službi.

Misnom slavlju prethodio je koncert sakralne glazbe u izvedbi Maria Kamenara na orguljama, prof. Dubravke Veljačić na violini i soliste – baritona Roberta Reljca. Misno slavlje pjesmom je animirao župni zbor „Sv. Kuzam“ pod vodstvom orguljaša Anđelka Dujmića. (G.F.)

 

Skip to content