Biskup Mate Uzinić imenovan nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

Mate Uzinic 20200411Sveti Otac Franjo imenovao je dosadašnjeg dubrovačkog biskupa mons. mr. Matu Uzinića, nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije. Vijest o imenovanju objavljena je u srijedu 4. studenog 2020. u 12 sati na blagdan sv. Karla Boromejskog, b., u Rimu kao i na konferenciji za novinare u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci. Tu vijest javnosti je objavio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, a životopis mons. mr. Mate Uzinića pročitao je generalni vikar Riječke nadbiskupije mons.mr. Emil Svažić. Na objavi imenovanja bili su nazočni članovi Zbora savjetnika Riječke nadbiskupije, djelatnici Ordinarijata i predstavnici sredstava društvenog priopćavanja.

“Radujem se ovoj pomoći koja mi je zbog zdravstvenih razloga i drugih velikih obveza u vođenju Riječke nadbiskupije veoma potrebna. Naime, Riječka nadbiskupija ima 90 župa, preko 140 aktivnih i umirovljenih dijecezanskih i redovničkih svećenika, 23 bogoslova i 1 sjemeništarca u Zadru, kao i 120 školskih vjeroučitelja. Imamo jednu autohtonu riječku redovničku zajednicu sestara Družbe Presvetog Srca Isusova i više drugih ženskih i muških redovničkih zajednica. Na području ove nadbiskupije djeluje Katolička osnovna škola Josip Pavlišić i Salezijanska klasična gimnazija. Za potrebe visokog teološkog obrazovanja imamo riječku Teologiju – Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i u nastajanju Visoku bogoslovnu školu.”, rekao je mons. dr. Devčić.

IMGP2446Podsjetio je na razgranatu djelatnost Caritasa Riječke nadbiskupije koji ove godine slavi 50. obljetnicu svoga postojanja. “Od ustanova sa karitativnim predznakom treba posebno istaknuti Dom Sveta Ana za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, zatim Kuću utočišta koju vode Sestre milosrdnice sv. Vinka i Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje”. A kao jedinstvena ustanova u Crkvi u Hrvatskoj ističe se hospicij Marija Krucifiksa Kozulić koji već 7 godina na uzoran način skrbi o palijativnim bolesnicima i koji je primjer suradnje riječke Crkve s Gradom na čelu s gradonačelnikom gospodinom Vojkom Obersnelom i Županijom na čelu sa županom gospodinom Zlatkom Komadinom, kao i s Kliničkim bolničkim centrom u Rijeci, Ministarstvom branitelja s ministrom gospodinom Tomom Medvedom, i mnogim drugim ustanovama u našoj domovini.”

Na kraju je izrekao riječi zahvale Svetom Ocu koji mu je dodijelio pomoćnika u osobi mons. mr. Mate Uzinića, a koji će svojim iskustvom dati potreban doprinos i pomoć u pastoralnoj skrbi za Riječku nadbiskupiju. “Osobno također zahvaljujem za dar 45 godina svećeništva i 20 godina biskupske službe koju ću navršiti 16. prosinca ove godine. Posebno sam zahvalan Majci Božjoj od Krasna, svetištu koje je u mojoj rodnoj župi i kraju, gdje sam prvi put osjetio svećenički poziv i nakon toga sam na Malu Gospu 1963. krenuo odatle u Bogoslovno sjemenište u Rijeci.” Riječ zahvale uputio je župniku iz mladosti, pok. Ivanu Olujiću koji ga je primjerom i požrtvovnošću pobožnog svećenika oduševio za svećenički poziv i na putu formacije pratio podrškom i molitvom te svećenicima, redovnicama i redovnicima Riječke nadbiskupije, kao i svim vjernicima, a na poseban način suradnicima u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci.

IMGP2445Generalni vikar mons. Emil Svažić nakon što je pročitao životopis mons. Uzinića objasnio je novinarima i značenje nove službe prema kanonskim propisima. Mons. Uzinić svoju će službu svečano preuzeti vjerojatno već sljedećeg mjeseca u katedrali sv. Vida. Nakon preuzimanja nove službe te kada bude oslobođen obaveza u svojoj sadašnjoj Dubrovačkoj biskupiji, pomagat će dijecezanskom nadbiskupu Ivanu Devčiću do njegova umirovljenja, odnosno njegove navršene 75. godine života, a tada će preuzeti službu riječkog nadbiskupa i metropolita.

Nadbiskup Uzinić rođen je 17. rujna 1967. godine u Dubravi, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Osnovnu školu pohađao je u Dubravi, srednju i gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1986. do 1993. studirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a 1993. godine postigao akademski stupanj bakalaureat. Od 1992. do 1993. pastoralno djeluje kao đakon u župi Trilj.

Dana 27. lipnja 1993. zaređen je za svećenika u Splitu i inkardiniran u Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Nakon svećeničkog ređenja obnašao je sljedeće funkcije:

  • – 1995.: župni vikar u Omišu
  • – 1996.: župnik u Otrić – Strugama
  • – 2000.: studirao je u Rimu na Papinskom Lateranskom sveučilištu gdje je postigao licencijat iz crkvenog i civilnog prava
  • – 2002.: vrši službu sudskog vikara i suca na Crkvenom interdijacezantskom sudu I. stupnja u Splitu
  • – 2011.: Rektor je Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu

Dana 24. siječnja 2011. imenovan je dubrovačkim biskupom, a zaređen 19. ožujka iste godine.

U okviru Hrvatske biskupske konferencije (HBK) obnaša dužnost  predsjednika Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba i predsjednik je Vijeća za život i obitelj.

IMGP2423   IMGP2425

 

 

 

 

 

Skip to content