Župa sv. Nikole Tavelića na Krnjevu proslavila 25. godišnjicu postojanja župe te 30. godišnjicu od posvećenja crkve
Kategorija:
Vijesti

web-tavelic2U subotu 26. svibnja župa sv. Nikole Tavelića na Krnjevu proslavila je 25. godišnjicu postojanja župe te 30. godišnjicu od posvećenja crkve. Slavlju je prethodila trodnevnica  od 23. – 25. svibnja, koju je predvodio fra Josip Vlašić, član franjevačke zajednice iz Pazina. Na sam dan proslave 26. svibnja, svečano euharistijsko slavlje predslavio je fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.

Pozdravnu riječ uputio je župnik fra Tomislav Šanko zahvalivši svima koji su doprinijeli izgradnji župne crkve. Upozorio je vjernike da se ne daju zavesti i upasti u zamku u koju su upali neki Isusovi suvremenici koji su se divili ‘zidovima Hrama’. Crkva je tu da služi čovjeku, a ne čovjek kamenu, pojasnio je župnik. Podsjetio je na Isusove riječi: Ostanite u mojoj ljubavi. (Iv 15,90.), te potaknuo vjernike da im crkva sv. Nikole Tavelića bude mjesto Božje blizine i istinskog susreta s Kristom.

Provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u propovijedi je istaknuo da Bog čovjeka slijedi kao roditelj svoje dijete. Slijedi nas da bismo mi njega mogli slijediti. Kroz riječ “Abba” kojom Isus oslovljava svog nebeskog Oca, Bog progovara i nama. Potiče nas da promislimo u kojoj mjeri Boga slušamo. 30 godina u ovoj crkvi Bog želi po braći svećenicima naviještati Radosnu vijest, ali to isto naviješta i po svakome od nas koji dolazimo u ovu crkvu. Gospodin nas je osposobio za to i ta Istina se događa ovdje. Djeca na primjeru roditelja uče kako odrasti u bolje ljude. Tako i Bog u nama želi probuditi najbolje, da i mi u drugima budimo dobro.

web-tavelic1U nastavku je upozorio kako je Zapad u najvećoj krizi do sada. Nije riječ o ekonomskoj krizi, nego krizi ljubavi i smislu života. Osim toga, prisutna je u velikoj mjeri kultura smrti. Primijetio je kako se u Rijeci povećava broj rastava u odnosu na broj vjenčanja te kao jedan od razloga naveo nedostatak spoznaje da smo ljubljeni i ispunjeni Duhom Svetim. Na kraju je izrazio zahvalnost svima koji su doprinijeli gradnji crkve sv. Nikole Tavelića, osobito tadašnjem provincijalu fra Alfonsu Orliću.

Skip to content