Važno je imati vremena za bolesnike

web-misa-bol1Obilježen Svjetski dan bolesnika

Tradicionalno, u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci 10. veljače svečanim euharistijskim slavljem obilježen je Svjetski dan bolesnika. Misu je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s mnogobrojnim svećenicima, a liturgijsko pjevanje animirao župni zbor mladih VIS Osmjeh. Pod misom, nadbiskup i svećenicima vjernicima su podijelili sakrament bolesničkog pomazanja. Pozdravnu riječ uputio je domaćin, gvardijan kapucinskog samostana fra Eugen Pavlek koji je podsjetio da je za riječke kapucine ovo jubilarna 110. godina kako je izgrađena  donja kapela crkve Gospe Lurdske i posvećen oltar kapele.

Podsjećajući na ovogodišnje geslo Svjetskog dana bolesnika: „Evo ti sina!… Evo ti majke! I od toga časa uze je učenik k sebi” (Iv 19, 26-27), nadbiskup je u propovijedi poručio da je s povjerenjem Isus povjerio Mariji sav narod. Zato se možemo utjecati Mariji jer ona čuje naše molitve i vidi naše potrebe. Potvrdila je to na bezbroj način, pa i ukazanjem djevojčici Bernardici u Lourdu. Poručila joj je da pozove narod na molitvu za obraćenje grešnika jer mnoge bolesti upravo su posljedica grijeha.  Oslobođenje od grijeha temeljno je za ozdravljenje i Marija nas poziva da pogledamo i duhovni aspekt bolesti. Lourd je danas jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta, mjesto ozdravljenja mnogih. Riječani su u prošlosti htjeli da im Gospoa Lurdska uvijek bude blizu i zato su sagradili ovu crkvu, rekao je nadbiskup.

web-misa-bol2Govoreći o svetopisamskom tekstu o gubavcu koji je zamolio Isusa za ozdravljenje, istaknuo je da nas taj tekst evanđelja poziva da promislimo o svom odnosu prema bolesnicima. Gubavci su u ono vrijeme bili izopčeni iz društva, a Isus je uslišio njegovu želju i očistio ga. Krist nikoga ne isključuje i spreman je naše grijehe uzeti na sebe i vratiti nas u zajednicu – Crkvu. Poručuje nam, ako se isključimo od zajednice, ne možemo duhovno napredovati. Zato je važno da smo živi dio Crkve, ali i da se prema našoj bolesnoj braći odnosimo onako kako je to Isus činio, kazao je nadbiskup. To nam u savjest doziva veliki problem današnjice. Mnogi bolesnici osamljeni su i prepušteni sami sebi. Nemamo vremena za naše bližnje. Medicina puno čini i nenadomjestiva je u tom smislu, ali važno je i da smo mi uz naše bolesnike, da imamo vremena za njih i da ih ne isključujemo. Promislite o toj činjenici, o svojim stavovima i od Isusa, koji ide ususret bolesnima, učimo kako se odnositi prema starima, nemoćnima i bolesnima.

web-bol-3Na kraju mise zahvalio je ocima kapucinima na domaćinstvu, kao i drugom pastoralnom radu kojega čine u Rijeci. Podsjetio je da je ova godina u znaku 20. obljetnice proglašenja blaženog kardinala Stepinca te da su njegove moći ugrađene u dva oltara u Riječkoj nadbiskupiji, u crkvama sv. Mihovila ark. u Jelenju i sv. Ane na Gornjoj Vežici. Potaknuo je vjernike na molitvu da ove godine bl. Stepinac bude proglašen svetim. Po našim ljudskim kriterijima on je pretrpio mučeništvo jer se nije htio odreći Krista, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content