Uskrsli Krist

CCA4929F-4F04-4EA8-A3FB-72BB1E1FAF30Uskrs 2018.
U Isusu uskrslom primati uskrsnuće i život
Radosna vijest – Evanđelje objavljuje (Iv 20,1-9):
Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: “Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.”
Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe.
Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.
Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.

Bogoslužje svetog trodnevlja u Velikom tjednu uprisutnjuje kršćanima: u četvrtak spomen Kristove uspostave sakramenta euharistije, ono što je Krist učinio za spasenje čovječanstva; u petak ono što su ljudi učinili Isusu Nazarećaninu koji je došao na svijet da svjedoči istinu; u subotu uprisutnjuje se nama vjernicima u život i sjećanje tražiti Spasitelja i naći ga.

S jedne strane ljudsko traženje ide prema mjestu gdje su ga mrtvog položili, dok s druge strane Božja riječ, Božji govor, Božja objava, Božji odgoj mijenja smjer traženja. Ne prema umrlome, nego prema živome. Ne ići u životu prema mjestu gdje je bio, nego gdje jest. Ne ići prema onome kakav je bio, nego kakav jest. Ići prema novosti koja izvire iz Božje volje, iz Božjeg čina uskrsnuća. Ne se zatvoriti samo u ljudska djela ili nedjela, nego se otvoriti Božjem djelu uskrsnuća. Ne se zatvoriti u ljudska nedjela osude, sramote i ruganja, nego se otvoriti Božjem djelu čišćenja, praštanja i pomirenja – Božjem djelu oslobođenja od zla i prijelaza u Božji život. Današnje svetkovanje utiskuje vjernicima u život i sjećanje: Božju riječ, Božji govor, Božju objavu, Božji odgoj – budi volja tvoja.

Svetkovanjem Spasitelj nas iz duhovne smrtnosti uskrisi na novi život. Duhovno uskrsnuli vjernici svjedoče o Isusovu životu i žive Kristovu istinu. Spasiteljeve riječi i djela su njegova istina. Neka Kristova istina živi u kršćanima po spasonosnom primanju sakramenata kojima nas je obdario uskrsnuli Spasitelj.

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content