Umjesto natjecanja – ekumensko druženje učenika i predstavnike kršćanskih crkava
Kategorija:
Vijesti

web-aula2U utorak 27. veljače u Osnovnoj školi „Trsat“ i Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu trebalo se održati  Županijsko-nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka učenika osnovnih i srednjih škola na temu: „Kršćani na putu dijaloga“, ali zbog vremenskih neprilika koje su zahvatile cijelu Hrvatsku, natjecanje je otkazano. To nije obeshrabrilo organizatore i učenike da u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu održe prigodan ekumenski program koji je u zajedničkom druženju okupio učenike i predstavnike kršćanskih crkava.

„Kršćani na putu dijaloga“ tema je o kojoj se u Riječkoj nadbiskupiji ne staje u teoriji, nego se živi u praksi. Na to smo svi pozvani i u onoj mjeri koliko se budemo približavali Kristu, toliko ćemo rasti i među sobom u kršćanskim i ljudskim vrednotama, poručio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. „Tomu u prilog govore i dva velika događaja koja smo skupa obilježili prošle godine: 300. obljetnica pravoslavne Crkve u Rijeci i 500. obljetnica reformacije. Te smo obljetnice proslavili u ozračju pripreme Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.“

web-aula1Nadbiskup je u nastavku pohvalio trogodišnji projekt vjeroučitelje i učenika „Doprinos vjeronauka promociji Rijeke, njezine kulturno-povijesne i sakralne baštine“. Želim da ustrajete u proučavanju te bogate baštine na području naše nadbiskupije, da njegujete u svom životu kršćanske, općeljudske i građanske vrijednosti i da uvijek odvažno i hrabro svjedočite svoju vjeru u Isusa Krista, poručio je nadbiskup Devčić.

Predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević izrazila je zadovoljstvo brojem učenika koji su se prijavili na natjecanje iz vjeronauka. Prijavilo se 33 osnovnoškolskih i 18 srednjoškolskih ekipa zajedno sa svojim vjeroučiteljima mentorima i ta brojka pokazuje da je vjeronaučna olimpijada i nakon 20 godina vrlo atraktivna djeci, poučna i korisna za život, rekla je predstojnica.

U program su sudjelovali predstavnici kršćanskih Crkava koje djeluju na području grada Rijeke i PGŽ-a: u ime Srpske pravoslavne crkve paroh riječki Jovan Galamić i arhimandrit mr. sc. Naum Milković, pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj i pastorica Evangeličke crkve u Rijeci Melanie Ivančević. Mnogobrojne učenike upoznali su sa svojim zajednicama, ali i posvjedočili o živom ekumenizmu u Riječkoj nadbiskupiji. Pastorica Ivančević podsjetila je da vjernici Evangeličke crkve liturgiju slave u prostoru kojega im je ustupio rektor katedrale sv. Vida, mons. Matija Matičić. To je primjer i iskorak ekumene da smo u stanju živjeti zajedno i pomagati jedni drugima, rekla je pastorica.

Jedni drugima pomažemo više od 20 godina kroz Ekumenski odbor grada Rijeke i ova tema je od izuzetne važnosti, kazao je predsjednik Ekumenskog odbora i pastor Baptističke crkve Giorgio Grlj. „Odabrana tema je pokazatelj da unatoč optužbama da je konfesionalni vjeronauk isključiv prema drugome, ovim natjecanjem se poručuje suprotno i da se kroz vjeronauk želi pokazati ne samo svoja vjernička zajednica, nego i druge. U tome je vrijednost, osobito danas kada u živom dijalogu učenike možemo upoznati s našim zajednicama.“

web-aula3Po prvi puta u Rijeci je na ovakvom ekumenskom programu sudjelovao je u ime Srpske pravoslavne crkve arhimandrit Naum Milković iz Eparhije gornjokarlovačke. Uzimajući u obzir položaj i odnos Republike Hratske sa zemljama u regiji, istaknuo je nužnost poznavanja i poštivanja drugih i drugačijih. Imperativ je i zapovijed za sve nas da širimo ono što jesmo i poštujemo ono što je tuđe, rekao je arhimandrit Milković. Učenicima iz Gorskog kotara koja zbog loših vremenskih uvjeta nisu stigla na Trsat, ali i djeci koja su sudjelovala u programu poslana je poruka da su usvajanjem znanja o ovogodišnjoj temi svi pobjednici te da ustraju na putu onih vrednota na koje nas je uputio Isus Krist. Programu su nazočili županijska koordinatorica mr. sc. Manon Giron, domaćin, gvardijan Franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Trsatskog svetišta svetišta fra Bernard Barbarić i ravnateljica OŠ Trsat, mjesta gdje se trebao održati dio natjecanja,  Sonja Lefler. Učenike su osobito razveselili njihove vjeroučiteljice i vjeroučitelji okupljeni u bendu i koji su za ovu prigodu pripremili glazbena program.

Skip to content