U Velikom tjednu pozvani smo cijeli svoj život gledati u svjetlu Isusove muke i uskrsnuća
Kategorija:
Vijesti

web-cvjetnica1U Velikom tjednu pozvani smo svoja nadanja, očekivanja i cijeli svoj život gledati u svjetlu Isusove muke i uskrsnuća. Isus je zemljom prošao čineći dobro i s takvom vjerom moramo ići Kristovim putem, poručio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić na Cvjetnicu 25. ožujka predvodeći svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida.

Govoreći o tri razdoblja Isusova života, kao prvo je najveo najduže – skrovito razdoblje koje je trajalo do 30-te godine Kristova života. Do tada je Isus odrastao i sazrijevao. Nakon toga kreće njegovo javno djelovanje tijekom kojega je okupio učenike, ali i veliko mnoštvo sljedbenika. Njih nisu impresionirala samo Isusova čudesa, nego njegove snažne riječi. Krist je bio sama Božja riječ. On je bio Bog koji je govorio ljudskim riječnikom i zato je njegova riječ imala toliku moć, pojasnio je nadbiskup.

Najkraće, ali najvažnije razdoblje Isusova života jest razdoblje koje obilježavamo u Velikom tjednu. To je vrijeme njegove Muke i uskrsnuća. Isus na križu umire s vjerom u Oca da ga neće ostaviti. Treći dan je uskrsnuo i time nam pokazao da se ispunilo ono što je Bog obećao. Zato se isplati ići Kristovim putem, rekao je mons. dr. Devčić.

web-cvjetnica2Zaključujući je istaknuo da nas Sveti tjedan potiče na sabranost i sudjelovanje u misama i obredima Velikog tjedna. Na kraju mise potaknuo je okupljene na podršku i čitanje mjesečnika Riječke nadbiskupije  “Zvona” kazavši kako je riječ o jednom od najstarijih tiskovina na našim prostorima.

Misi je prethodio blagoslov maslinovih grančica u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i svečana procesija do riječke prvostolnice.

Skip to content