Teologiju u Rijeci posjetili profesori iz Poljske
Kategorija:
Vijesti
Posjet profesora s poljskog katoličkog sveučilišta
Posjet profesora s poljskog katoličkog sveučilišta

U okviru međunarodne Erasmus+ suradnje, Teologiju u Rijeci, područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u razdoblju od 28. veljače do 2. ožujka posjetio je ks. prof. Piotr Roszak s Teološkog fakulteta Sveučilišta Nikole Kopernika iz poljskog Toruńa.
Uz prof. Rozsaka, u posjet je došao i prof. Dariusz Zagórski, Rektor toruńske Bogoslovije (Wyższe Seminarium Duchowne Diecezji Toruńskiej).
Tijekom prvog dana posjeta, u prostorijama Dekanata Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održan je susret Uprave Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i gostujućih profesora, a susretu je nazočio i doc. dr. sc. Saša Horvat s područnog studija Teologije u Rijeci.
Na susretu su razmijenjene relevantne svježe informacije iz znanstvenog područja kojima se imenovani profesori bave u svojem istraživačkom i nastavničkom radu te se razgovaralo o mogućnostima daljnje međunarodne suradnje naših visokoškolskih institucija.
Tijekom drugog dana posjeta, gosti iz Poljske su u zgradi Teologije u Rijeci u četvrtak 1. ožujka održali predavanja pred studentima i profesorima Teologije u Rijeci.
Prije predavanja, nazočne je u ime predstojnice Teologije u Rijeci izv. prof. dr. sc. Nele Gašpar, pozdravio njezin zamjenik dr. sc. Mario Tomljanović. Pozdravivši goste, zahvalio im je na dolasku i pripremljenim predavanjima, te im zaželio ugodan boravak u Rijeci. Potom je doc. dr. sc. Horvat predstavio profesore i njihove znanstvene interese, te podsjetio okupljene na dosadašnju značajnu međunarodnu suradnju dviju institucija.
Prof. Roszak je održao predavanje pod naslovom „Aquinas and contemporary dialogue between science and religion“, u kojem je iznio suvremenu problematiku vezanu uz odnos znanosti i vjere, te istaknuo najnovija promišljanja u vidu bogatijeg osmišljavanja dijaloga znanosti i vjere i to uz pomoć spoznaja koje je stekao sveti Toma Akvinski.
Prof. Roszak, ujedno i Erasmus koordinator svog Sveučilišta, okupljene je upoznao s bogatom poviješću grada Toruńa, te s akademskom zajednicom koja u tom gradu broji oko 40 tisuća studenata. Ono što je nazočnima bilo posebno zanimljivo su mogućnosti Erasmus suradnje između Toruńa i Rijeke u vidu razmjene studenata i profesora.
Prof. Dariusz Zagórski održao je predavanje pod naslovom „The model of the Perfect Christian in the Writings of Gregory of Nazianzus“, u kojem je iznio niz zanimljivih teoretsko-praktičnih ideja i načina osmišljavanja vlastitog kršćanskog života.
Istog dana, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić primio je goste iz Poljske, uz nazočnost dr. sc. Tomljanovića i doc. dr. sc. Horvata. Razgovaralo se o dosadašnjoj međunarodnoj suradnji dviju znanstvenih institucija, kao i o skorim novim projektima. Jedna od tema razgovora bio je i sveti Ivan Pavao II., koji je često isticao blisku vezu Poljske i Hrvatske.
U petak su domaćini proveli gostujuće profesore kroz znamenitosti Grada Rijeke i okolice.
U konačnici, akteri ovog međunarodnog događaja zaključili su kako je susret bio izvanredno iskustvo koje će zasigurno uroditi plodom na brojnim poljima.

Skip to content