Svjetski dan beskućnika
Kategorija:
Vijesti

web-p1U srijedu 10. listopada obilježava se Svjetski dan beskućnika. Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ u Rijeci član je i jedan od osnivača Hrvatska mreža za beskućnike mreže te svake godine sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana beskućnika raznim aktivnostima. Ove godine bit će to kroz suradnju s osnovnim i srednjim školama. U programu  sudjeluju učenici 4. razreda Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“,  zajedno s učiteljicama i korisnicima Prihvatilišta kroz radionicu„Upoznaj svoje prijatelje“. Također, članovi volonterskog kluba Gimnazije Andrije Mohorovičića ofarbat će u subotu 13. listopada prostor kuhinje u Prihvatilištu i na taj način doprinijeti poboljšanju kvalitete života. Učenici Medicinske škole – smjer Nutricionisti – zajedno s prof. Lončar sudjelovati će u pripremi i podjeli večere za korisnike Prihvatilišta kao dio praktične nastave.

Prema riječima ministre FSR MB Trsat, Nele Pujić, u proteklih 11 godina kroz vrata Prihvatilišta prošlo je 600 osoba. “Na žalost, primjetna je tendencija rasta broja beskućnika. Ljudi ostaju bez posla, dovedeni su na rub egzistencije, a puno je korisnika koji nisu imali podršku obitelji. Znatan broj beskućnika koji su privremeni dom pronašli u prihvatilištu bili su ovisnici o alkoholu i kockanju.” Tijekom 2018. godine Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ pružilo je privremeni smještaj za 34 beskućnika od kojih je 5 otpušteno zbog kršenja kućnog reda, a ostali su se vratili u obitelj, pronašli posao i stan ili smješteni u udomiteljsku obitelj. Trenutno u Prihvatilištu boravi 10 korisnika od kojih je 9 muškaraca i 1 žena. Kroz programe resocijalizacije i psihosocijalne podrške stručni tim Prihvatilišta nastoji omogućiti svakom korisniku da prihvati vlastitu situaciju i osamostali se kao aktivan član društva. Jedan od projekata jest rad u vrtu zahvaljujući kojemu korisnici stječu radne navike. Osim toga, omogućava im se prilika i za zaradu je ih građani Rijeke angažiraju za uređenje vrtova uz određenu financijsku naknadu, poručuje voditeljica projekta Diana Superina.

web-p2Ruka pomoći, bilo kroz podjele večera ili čišćenje prihvatilišta uvijek su dobrodošle u ovoj riječkoj karitativnoj ustanovi, poručuju iz FSR-a, osnivača Prihvatilišta. Govoreći o konkretnim potrepštinama koje su im svakodnevno potrebne, Nela Pujić poručuje kako su dobrodošle donacije hrane, higijenskih potrepština te muškog donjeg rublja i posteljine. Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” nalazi se uz crkvu sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali i osim hrane i smještaja, svojim korisnicima pruža mjesto u kojemu postoje oni kojima je stalo da beskućnicima vrate dostojanstvo. Njihova vrata nisu otvorena samo onima s margine društva, nego i svima koji su spremni malo svog slobodnog vremena darovati kako bi bližnjemu u potrebi uljepšali i olakšali život.

 

 

Skip to content