Svetkovina Velike Gospe poseban je poticaj i poziv na razmišljanje o ulozi Marije u našem životu
Kategorija:
Vijesti

web-trsat-vg1Od ranoga jutra tisuće vjernika hodočastilo je 15. kolovoza Majci Božjoj Trsatskoj na svetkovinu Velike Gospe. Sa svojim molitvama, zahvalama i prošnjama došli su ne samo iz Riječke nadbiskupija, nego i cijele Hrvatske i inozemstva sudjelovati na misnim slavljima koja su se u trsatskom perivoju slavila od ranih jutarnjih sati. Središnje euharistijsko slavlje i procesiju sa slikom Majke Milosti predvodio je u 18:30 riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom, gvardijanom franjevačkog samostana na Trsatu fra Bernardom Barbarićem i mnogobrojnim svećenicima i franjevcima.

Evanđelje koje je Crkva izabrala za slavljenje Marijina uznesenja u nebo potiče nas na razmišljanje i zahvaljivanje, kazao je nadbiskup te kao primjer naveo njemačke glagole: “denken”, misliti, i “danken”, zahvaljivati. Međusobno su bliski, štoviše, povezani, a kako bismo se u to uvjerili, razmislimo što je potrebno da bismo nekom iskreno zahvalili, rekao je propovjednik. “S tim u svezi postavlja nam se pitanje nije li pomanjkanje zahvalnosti, koje je u današnjim međuljudskim odnosima toliko rašireno, upravo posljedica toga da ne mislimo o tome što nam drugi čine ili daju, npr. roditelji djeci ili obratno, učitelji učenicima i učenici učiteljima, poduzetnici radnicima i radnici poduzetnicima, liječnici bolesnicima itd. Umjesto da zahvalno promišljamo dobročinstva što ih na razne načine primamo jedni od drugih, mi ih, jedva misleći na zahvalnost, uzimamo kao nešto što je razumljivo samo po sebi, štoviše, uvjereni smo da nam drugi to duguju, odnosno da nama to na neki način pripada. Događa se tako da prvenstveno mislimo na svoja prava, dok na zahvalnost gotovo ni ne pomišljamo.”

web-trsat-vg2Zahvalnost je povezana s poniznošću koja nije, kako neki misle, krepost slabih nego onih koji priznaju bitnu ulogu drugih i, naravno, ulogu Boga u svome životu. Poniznost nam pomaže shvatiti i priznati da sve što jesmo i što imamo, što smo sagradili i postigli u svome životu nije plod samo našeg umijeća i truda, spretnosti i znanja nego, prije svega, pomoći i podrške drugih, posredstvom kojih nam i sam Bog dolazi u susret i u pomoć, poručio je nadbiskup. U svjetlu tih riječi kazao je kako je i Elizabeta Marijih pohod shvatila kao dar i milost i sa zahvalnošću mu se obradovala. I jedna i druga svjesne su da je to što su izabrane Božji dar koji nisu ničim zaslužile. Zato možemo reći da se one kreću od mišljenja do zahvaljivanja, od denken do danken, te potiču i nas da ih u tome slijedimo, pojasnio je propovjednik. Iz takve vjere koja je Božji dar, ali i plod Marijina razmišljanja o onome što Bog s njome hoće, rađa se njezin „Veliča“, kazao je nadbiskup te dodao da je svetkovina Marijina uznesenja na nebo poseban poticaj i poziv na razmišljanje o ulozi Marije u našem životu. Prigoda je to da se prisjetimo njezine majčinske blizine koju doživljavamo u svim trenucima svoga života, a posebno u onim najtežima. Uzdižući Mariju dušom i tijelom u nebesku slavu, Bog je ne samo nju nagradio za njezinu vjernost i poslušnost njegovoj volji nego i nama pokazao kakvima nam je biti da bismo i mi jednoga dana onamo prispjeli gdje se ona, kao prethodnica, već nalazi. Trudimo se u tom smislu u nju se ugledati, slijedeći primjer njezine vjere utemeljene na razumskom uvidu i obogaćena djelima ljubavi i zahvaljivanja. Budimo ljudi i kršćani koji misle i zahvaljuju, koji vjeruju da bi spoznali i spoznaju da bi vjerovali i djelovali, zaključio je nadbiskup Devčić.

web-vgNa kraju mise podsjetio je na dvije obljetnice u čijem znaku je Trsatsko svetište: 15. obljetnica pohoda sv. Ivana Pavla II. i 40. obljetnica hodočašća Majke Tereze na Trsat. Ova svetica nam danas poručuje da ne zaboravimo na siromahe. Imamo ih oko sebe i ne smijemo biti slijepi za njihove potrebe. Govoreći o sv. Ivanu Pavlu II. i onome što nam je poručio u Rijeci, istaknuo je njegovo geslo pastirskog pohoda: Obitelj- put Crkve i naroda. Te riječi i dalje su aktualne. Obitelj je u krizi, kazao je nadbiskup te je potaknuo vjernike na molitvu za obitelji, ali i da sudjeluju na III. Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 15. i 16. rujna održati u Solinu.

 

 

Skip to content