Svečano zaključen program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

web-ekumena2U kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci u četvrtak 25. siječnja zaključen je program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Uz mnogobrojne vjernike u programu su sudjelovali: gvardijan kapucinskog samostana u Rijeci fra Eugen Pavlek, biskupski vikar mons. Matija Matičić, pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj, pastorica Evangeličke crkve u Rijeci Melani Ivančević, član Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sveti car Konstantin i carica Elena” Ilija Hristodulov te riječki bogoslovi i vjernici laici uključeni u kršćanske zajednice u gradu Rijeci. Ovogodišnja Molitvena osmina bila je u duhu 20. godišnjice Ekumenskog odbora Grada Rijeke te 22 godine kako se kršćani okupljaju na zajedničku molitvu. Večer su glazbeno animirali VIS Osmjeh i članovi Makedonskog kulturnog društva „Ilinden“.

Biskupski vikar mons. Matičić osvrnuo se na pročitane svetopisamske tekstove, te osobito na Isusove riječi: „Ne boj se, samo vjeruj“. Gospodin nam to i danas poručuje i bez obzira na nevolje, smrti, probleme, govori nam da se ne bojimo i da vjerujemo. U nastavku je podsjetio na tekst o Isusovom oživljavanju dvanaestogodišnje djevojčice (Mt 9,23-25) kazavši kako time poručuje da smrt nije kraj. Djevojčici je rekao: „Djevojko! Zapovjedam ti, ustani!“, a to isto govori i svim kršćanima. Poručuje nam da Bogu ništa nije nemoguće te da u zajedništvu trebamo ustati za potrebe nemoćnih, starih i bolesnih. U tim situacijama potrebno je da se vidi duh ekumenizma, poručio je mons. Matičić.

web-ekumena1Svjedočanstvo ekumenizma u gradu Rijeci posvjedočila je pastorica Evangeličke crkve Melani Ivančević. Prije tri godine njihova zajednica prestala se okupljati. Blagdan Božića približavao se, a oni su još uvijek biti u potrazi za prostorom za liturgiju. Njihove potrebe prepoznala je Riječka nadbiskupija i biskupski vikar mons. Matičić koji im je kao rektor katedrale sv. Vida ustupio prostor u neposrednoj blizini riječke prvostolnice za potrebe slavlja liturgije riječkih evangelika. Prvo slavlje imali smo ovoga Božića. To je ekumena na djelu. Ovo je mala gesta, ali za nas evangelike vrlo značajna, kazala je pastorica Ivančević.

Mons. Matičić na kraju je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovogodišnjem bogatom programu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. „Neka naši ekumenski napori ne stanu nakon ovoga. Nastavimo promišljati o ekumenizmu, osobito o brizi o starima, nemoćnima i bolesnima.“

Tradicionalno, na kraju molitve uručen je pehar pobjednicima malonogometnog ekumenskog turnira. Prvo mjesto osvojila je ekipa RiStream s kapetanom Darkom Kosanovićem.

Skip to content