Susret bivših učenika salezijanskih škola
Kategorija:
Vijesti

web-salez-uceniciBivši učenici salezijanskih škola okupili su se 21. travnja u Rijeci, u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti. Susret je protekao u znaku 100. obljetnice salezijanske prisutnosti u Rijeci i 25. obljetnice rada gimnazije s pravom javnosti. Okupio je brojne bivše učenike koje je životni put odveo na razne strane, među njima bio je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Rodom iz Slovenije, mons. Hočevar još kao mladić je pristupio salezijancima i školovao se u gimnazijama u Križevcima i Rijeci. Prisjetio se nekih zgoda iz srednjoškolskih dana te istaknuo kako je za kršćane važno prisjećati se prošlosti, čuvati sjećanja i sve što je Bog stvorio. „Zajedno smo se već tada, i ne znajući, u našoj salezijanskoj zajednici pripremali za neku novu veliku stvarnost koju trebamo svi graditi i koja se mnogo godina kasnije dogodila. To je Europska zajednica koja nije samo trgovinska unija nego je i duhovna stvarnost“, istaknuo je beogradski nadbiskup. „Kršćani su ti koji moraju Europi vratiti dušu“, zaključio je.

Susret je otvorio ravnatelj riječke salezijanske gimnazije don Niko Tunjić podsjetivši da su slavlja bitna za svaku zajednicu jer su uvijek prilika za radost i zahvalnost. „Sjećamo se svojih korijena, učeničkih dana, prijatelja, povijesti… Mnogo od onoga što smo danas možemo zahvaliti onima prije nas“, rekao je ravnatelj. Okupljenima se obratio i novi provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo. „Naši su učitelji u nas usadili da budemo ljudi istine, okrenuti prema svetosti i otvoreni ljubavi. Učili su nas da budemo svjedoci Isusa Krista na način na koji nam je to don Bosco pokazao“, rekao je provincijal.

Ispred Udruge bivših salezijanskih učenika okupljenima se obratio Petar Mrkonjić, a na skupu su govorili i mr. sc. o. Vedran Pavlić, dr. sc. Dajana Karaula, mr. sc. Josip Sarić te ing. Andrej Škedel. U glazbenom dijelu nastupio je gudački trio Veljak-Pugnani-Kreisver, Petra Kukuljan i Tin Nadarević te Josip Mežnarić i bivši učenici. Susret je završen misom u crkvi Marije Pomoćnice koju je predvodio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar.

Skip to content