Stotine mladih pokazalo zajedništvo na Nadbiskupijskom susretu mladih

web-bakar2“Mi želimo uzdići Isusa”, pjevale su stotine mladih Riječke nadbiskupije  ulicama grada Bakra u subotu 21. travnja na Nadbiskupijskom susretu mladih.  Riječ je o najvažnijem događaju za mlade Riječke nadbiskupije u ovoj Pastoralnoj godini koji je za cilj imao okupiti mlade kako bi u zajedništvu mogli jačati svoju vjeru u Isusa Krista i biti Njegovi svjedoci u ovome svijetu. Program je počeo u Domu kulture “Matija Mažić” u Bakru pozdravnim govorima povjerenika za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Marka Šarića, župnika župe sv. Andrije ap. u Bakru vlč. Nikice Jurića te pročelnice Ureda Grada Bakra Maje Šepac Rožić. Uslijedio je glazbeno-scenski prikaz koji je za cilj imao osvijestiti i samu temu susreta – “SupertalenTi”, a kojega su izveli Riječki evangelizacijski tim i Zbor mladih Riječke nadbiskupije. Također, mladi su u prijepodnevnom dijelu bogatog i raznovrsnog  programa čuli  svjedočanstvo vjere bogoslova Josipa Pende.

 

Nakon jutarnjeg dijela i zajedničkog ručka, ulicama grada Bakra održala se igra “Traganje za blagom”. Osmislili su je članovi Organizacijskog odbora susreta, a  mladi sa svojim vjeroučiteljima rado su u njoj sudjelovali. Vrhunac susreta bilo je svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Andrije ap., a kojemu je prethodila procesija ulicama grada Bakra. Misu je predslavio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu sa svećenicima Riječke nadbiskupije.Nadbiskup je mladima poručio da smo svi ‘pastiri’ u društvu, oni koji druge vode Isusu. “Zato je potrebno zagledati se u svoje srce i zapitati jesmo li ‘dobri pastiri’, jesmo li dostojni voditi druge i brinuti se o drugima. Svetog Andriju je do Isusa odveo brat Petar, a što mi činimo da brata i sestru vratimo na Isusov put? Kakvi smo svjedoci vjere i osjećamo li se odgovornima za druge?” U nastavku je upozorio da su mnogi mladi odabrali život kojega grade kao kulu od karata ili kao kuću na pijesku. Milost je vjera i trebamo se zapitati što činimo za takve mlade. Isus želi da budemo njegovi svjedoci i da težimo biti pastiri najprije vlastite duše, po uzoru na Isusove riječi: ‘Ja sam pastir dobri’. Neka ovaj susret pomogne da u suvremenom svijetu to možete reći, kazao je mons. dr. Devčić.

 

Na kraju, nadbiskup se prisjetio prvog Nadbiskupijskog susreta mladih koji se prije 15 godina održao u Bakru, a koji je okupio više od tisuću mladih. Bio je to susret u ozračju iščekivanja pastirskog pohoda Svetoga Oca Rijeci. Tih dana Duh Sveti zahvatio je srce jednog policajca koji je bio u službi dočeka i boravka pape Ivana Pavla II. u našem gradu. Taj policajac danas je naš svećenik, rekao je nadbiskup. Mlade je potaknuo da private Božji poziv te da mole za nova duhovna zvanja. Pohvalio je rad Ureda za mlade Riječke nadbiskupije i potaknuo ih DA podrže događanja koja se održavaju u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić”.

Zahvalnu riječ nadbiskupu, svećenicima, sudionicima, volonterima i svima koji su sudjelovali uputio je povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Marko Šarić. Mladima je poručio da su svojim zajedništvom i sudjelovanjem pokazali ljubav prema Kristu i odanost mjesnoj Crkvi i Nadbiskupu. Na kraju mise nadbiskupu Devčiću uručena je majica Nadbiskupijskog susreta koju je on s radošću prihvatio.

 

Skip to content