Spasitelj “otvara pamet”

uskrsna 3b

Kršćanima u zajednici Spasitelj »otvara pamet«

Radosna vijest – Evanđelje objavljuje (Lk 24,3548):

Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: “Mir vama!” Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: “Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.” Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: “Imate li ovdje što za jelo?” Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: “To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.” Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: “Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.

 Evanđelje nam objavljuje kako apostoli, okupljeni uvečer na dan Spasiteljeva uskrsnuća, slušaju iskustvo vjere dvojice koji su uskrslog Spasitelja prepoznali tek kad je tijekom večere kruh blagoslovio, razlomio i pružio im ga. Dok apostoli slušaju i razgovaraju o iskustvu vjere u susretu sa znakom kruha što su doživjeli na Posljednjoj večeri, stane Isus posred njih i pozdravi ih.Isus vidi u njima da su prestrašeni, a oni smatraju da im se on priviđa. Iz toga zaključujemo nije dovoljno čuti o vjeri ili nešto vidjeti, potrebno je vjeru iskusiti i živjeti.

Evanđelje, ta radosna vijest, zove da se upitam kakva je moja vjera i koliko joj dopuštam da bude istinita u meni. Spasitelj sve podsjeća na ono što je on govorio javno o sebi i o djelu koje je došao izvršiti. On podsjeća da je sve to napisano i objavljeno prije njega o njemu: u Mojsijevu Zakonu, u knjigama proroka i u Psalmima.

Spasitelj je uvečer, na dan uskrsnuća, učenicima otvorio pamet da razumiju Božji govor u Bibliji. I kršćanima i svim ljudi i cijelom čovječanstvu današnjice nužno je korisno i potrebno ovo Spasiteljevo djelo – otvoriti pamet. Spasiteljeva riječ, Spasiteljev nauk, Spasiteljev odgoj otvara ljudsku pamet za razumijevanje i vezanje svega što se sa Spasiteljem dogodilo u njegovoj smrti i uskrsnuću – s onim kako je davno prije tih događanja napisano i objavljeno u Bibliji. Istinito vjerovati u djelo spasenja je moguće jedino nakon što nam Spasitelj otvori pamet. Djelo spasenja sadrži: »propovijedanje obraćenja i otpuštenje grijeha«. Mi to činimo i danas na misi nedjeljnog bogoslužja u svakoj okupljenoj zajednici kršćana jer shvaćamo, prihvaćamo i vjerujemo da nam Spasitelj otvora pamet.

Msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content