Sjeme je Riječ Božja

E77E4407-F27D-450B-86B8-6E46C6F2EF5711. B kroz godinu

Sjeme je riječ Božja, a sijač je Krist

Radosna vijest o tome objavljuje (Mk 4,26-34):

Isus je govorio: “Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju.Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako;zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve.” I govoraše: “Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske.” Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao. Poruku spasenja Spasitelj je počeo propovijedati riječju: »Kraljevstvo Božje«. Na početku svoga djelovanja, nakon krštenja, izrekao u ovoj rečenici: »Obratite se, jer je blizu kraljevstvo Božje«. »Kraljevstvo Božje« znači »vladavina Božja«, »Božji poredak«, »Božje uređenje«. Spasitelj objavljuje božanski zahvat za čitav svijet. U središtu je Božje djelo na činjenici Božjeg poredka. Kraljevstvo je tu, u samom Isusovu djelu. Božja se vladavina obistinjuje po Isusovoj vlastitoj nazočnosti.

Posebnost objave o Božjoj vladavini je u Spasiteljevim usporedbama.One nešto razjašnjavaju. Spasitelj rabi sliku sjemena bačena u zemlju, i sliku zemlje koja sama od sebe, bez čovjekova djelovanja, donosi plod. Krist time naviješta da Božje kraljevstvo, kakvo ono jest u sebi i kakvo on naviješta, podrazumijeva donošenje ploda. Da bi se Božje kraljevstvo dogodilo, da bi ono donijelo ploda u ljudima, potrebno je da vjernikdopusti Bogu i njegovu poretku, da djeluje. Spasonosno je za čovječanstvodopustiti da u pojedincu, pojedinoj duhovnoj osobi posijana riječ raste.Dopustiti i Bogu pravo da progovori, pravo da se Božje mišljenje, Božji smisao, čuje. Pravo da Božji poredak, Božje uređenje donosi plodove.

Svijet je pun svakovrsnih poredaka i vladanja po ljudsku koji donosepreviše plodova kriza umjesto da se iz prirode, iz duhovnih vrjednota,čita i uči Božje djelovanje, Božji poredak, Božja volja, Božji plodovi.

Današnjom prispodobom Krist Spasitelj kršćanima objavljuje samo tko pusti Bogu da Božja riječ djeluje i raste – taj postaje Božji, taj je spreman ubrati plodove spasenja. Spasiteljeva prispodoba usmjerava kršćane:trebamo živjeti mudrost sjemena s ciljem ubiranja plodova Božjeg spasenja. Uspjeh svake osobe mjerit će se koliko je tko ubrao plodova u životu po Božjem poretku, plodova naraslih iz Božjeg sjemena, iz Božje riječi. Zar ne – kršćani u dan Gospodnji ne smiju propuštati Spasitelju riječ: »ovo činite meni na spomen«, ne smijemo propuštati brati plodove koji rastu po ovoj Spasiteljevoj riječi.

Msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content