Redovnički dan – Duh redovništva je voljeti ljude
Kategorija:
Vijesti

 

IMGP6802Redovnice i redovnici Riječke nadbiskupije okupili su se 29. rujna u Velikoj dvorani Ordinarijata proslavljajući tako 34. Redovnički dan. Susret je organiziran u suradnji s Hrvatskom redovničkom konferencijom, a odvijao se pod naslovom „Zastarjele strukture i novi poticaji duha“ o čemu je u uvodnim riječima govorio fra Ivo Martinović te istaknuo kako su promjene nužne. „Želimo razmišljati o onome čemu nas poučava učiteljstvo Crkve i odgovoriti izazovima vremena, biti proroci i svjedoci“, rekao je Martinović, provincijal Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, koji je ispred Hrvatske redovničke konferencije moderirao susretom. U dvorani Ordinarijata predavanja su održale s. Katarina Maglica i s. Stjepanka Stanić i u njima analizirale društvene prilike i polažaj redovnika. Nakon dva izlaganja sudionici su se okupili na slavlju euharistije u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske koju je predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, a propovijedao je fra Ivo Martinović.

Nadbiskup se okupljenima obratio na početku susreta istaknuvši kako se u svijetu događaju mnoge promjene i teško je predvidjeti kakve će biti njihove posljedice. „Svijet je u latentnom nemiru i ne znamo kako će to završiti, ali molimo Boga da nam dadne snage i krenimo od sebe, ne posustajmo u svjedočenju vjere. Na današnji blagdan svetih arhanđela Bog nam poručuje kako on uvijek šalje pomoć. Preko njih nas ohrabruje“, rekao je nadbiskup.

U prvom izlaganju s. Katarina Maglica govorila je o promjenama u redovničkim zajednicama te o redovničkim zvanjima koja niču u suvremenom svijetu. Zaključila je kako su unutar redovničkih zajednica potrebne promjene s obzirom na svijet koji se mijenja i donosi drugačije okruženje, na to potiču i crkveni dokumenti, ali potrebno je prije svega krenuti od osobnog svjedočenja. „Ima mnogo poticajnih knjiga, informacija, uputa, ali potrebno je krenuti od sebe, da ti poticaju ne budu samo slovo na papiru nego da ih istinski živimo“, rekla je s. Katarina.

S. Stjepanka Stanić govorila je o Duhu Svetom i vjernosti u Duhu. „Bit redovništva je izlazak iz sebe i biti za drugoga. Papa Franjo objašnjava kako je to temeljni poziv na svetost snagom Duha. Duh redovništva je voljeti ljude, voljeti jedni druge“, zaključila je s. Stjepanka.

Skip to content