Prva Tijelovska procesija centrom grada nakon Drugog svjetskog rata
Kategorija:
Vijesti

web-tijelovo1U najstarijoj riječkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva) na svetkovinu  Tijelova 31. svibnja slavljeno je misno slavlje nakon kojega se održala Tijelovska procesija ulicama grada Rijeke. Prema izjavi župnika mons. Sanjin Francetića ovo je prva procesija koja se održala nakon Drugog svjetskog rata.

Misno slavlje predvodio je mons. Francetić u suslavlju s povjerenikom za mlade Riječke nadbsikupije vlč. Markom Šarićem. Zajedno s provopričesnicima, krizmanicima i vjernicima nakon mise zaputili su se u procesiji s Presvetim Oltarskim Sakramentom prema postajama koje su pripremile obitelji ove župe. Prva postaja bila je ispred OŠ Nikola Tesla gdje je nekada bio samostan sestara benediktinki. Zatim se procesija nastavila do Jelačićevog trga gdje je bila druga postaja. Starčevićevom ulicom preko Mljekarskog trga nastavili su do treće postaje koja je bila ispred Kosog tornja.

web-tijelovo2 Procesija je zaključena četvrtom postajom u crkvi. Nakon Drugog svjetskog rata procesije u ovoj župi održavale su se unutar kruga crkve. Ustrajnošću i trudom župnika mons. Francetića ponovno je oživljena tradicija Tijelovske procesije ulicama grada u najstarijoj riječkoj župi.

Skip to content