Proštenje na Svetu Goru
Kategorija:
Vijesti

web-svetagora1Tradicionalno, mnogobrojni vjernici iz Primorja,  Gorskog kotara i susjednih slovenskih župa hodočastili su unedjelja 9. rujna u svetište Majke Božje Karmelske na Svetoj Gori. Misu proštenja predvodio je gospićko-senjski biskup u miru  mons. dr. Mile Bogović. Mnoštvo vjernika uzidiglo je molitve Majci Božjoj Svetogorskoj da svojim zagovorom posreduje kod Boga kao naša Zagovornica. Na kraju mise, vjernici su se uputili u ophod oltara.

Svetište Majke Božje Svetogorske nalazi se na brdu, na 975 metara nadmorske visine. Prema novijim zapisima datira u godine između 1404.g. i 1470.g. Smješteno je nedaleko Gerova, a Majka Božja Svetogorska je zaštitnica pomoraca. O nastanku svetišta postoji više predaja, a u puku su se zadržale osobito dvije: U davna vremena pastiri su na mjestu ispaše ovaca pronašli sliku Majke Božje i na kamenu utisnuti kolobar. Tu je, kažu, Majka Božja, putujući na Svetu Goru, sjela da se odmori, a dno njezine košarice otisnulo se u kamenu za sva vremena. Na tom je mjestu sagrađena crkva.

web-svetagora2Prema drugoj predaji na mjestu gdje je paslo stado ovaca skupi­na pastira pronašla je Gospin kip pričvršćen na jednu jelu. Pred njim su pastiri često molili. Jednom su pasući do kipa došle i same ovce te su počele prigibati koljena i klanjati se Gospinom liku. Pastiri su ih željeli otjerati, ali nisu u tome uspjeli. Ovce su ostale nepomične pred Gospom. Nije im preostalo drugo nego da onako prestrašeni odu povjeriti se župniku, koji se zatim zajedno s njima otišao i osobno uvjeriti. Opazivši da se zbilja nešto čudno događa, uzeo je kip i odnio ga u gerovsku župnu crkvu. Sutradan se kip, kao i u dva naredna puta, vratio na Svetu Goru, nakon čega je župnik shvatio znak i na tom je mjestu izgrađena crkva. Glavnu misu proštenja danas će u svetištu majke Božje Svetogorske u 11 sati predslaviti gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović.

Skip to content