Proslavljen blagdan sv. Roka u Hrvatskom i završena obnova crkve
Kategorija:
Vijesti

web-hrv1Mjesto Hrvatsko u Gorskom kotaru proslavilo je 18. kolovoza supatrona svoje crkve sv. Florijana, sv. Roka. Prvi puta održana je procesija s kipom ovoga sveca iz mjesta Hrvatsko do crkve sv. Florijana u kojoj je slavljena pontifikalna misa s blagoslovom obnovljene crkve i oltara. Misu i obrede predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. U procesiji su sudjelovali predstavnici društava i udruga Kupske doline te DVD Plešce. Također, riječki nadbiskup blagoslovio je ispred crkve zavjetni zahvalni križ.

Upropovjedi je mons. dr. Devčić istakao vrline sv. Roka koji je služio bližnima po pozivu sv. Ivana Apostola u poslanici: “Tko ne ljubi svoga brata kojega vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti.” Sv. Rok nam je primjer u svakodnevnomživotu koji mora biti usklađen u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, a sve po slici Isusa Krista koji nam je Učitelj, rekao je propovjednik.

Na kraju mise nadbiskupu se na pomoći i podršci zahvalio upravitelj župe Turke i ove filijale, vlč. Josip Tomić te istakao da su svećenici prolazni, a narod ostaje i opstaje i najčešće nosi vjeru i održavanje svojih crkava u čemu mještani Hrvatskog su primjer cijelom Gorskom kotaru. Zahvalio je župnom zboru Plešce na sudjelovanju u svim proslavama blagdana župa Kupske doline, a time i ovog blagdana sv. Roka. Pohvalio je angažman crkvenog odbora na čelu s g. Antonom Štimcem koji se potom obratio okupljenima kazavši da obnova crkve traje od 2012. kada je nadbiskup Devčić dao dopuštenje za istu. Sada je završena, zvona su elektrificirana, ali slijede i radovi asfaltiranja prilaznog puta i uređenje okoliša, kazao je Štimac.

web-hrvatskNadbiskup je zahvalio svima koji su pomogli svojim vlastitim radom, angažmanom, pomoći  u materijalu i novcu jer time vjernici iskazuju ljubav prema Bogu i Crkvi te javno svjedoče svoju vjeru.Zahvalio je nazočnim svećenicima: vlč. Marku Gregiću, upravitelju župa Čabar i Plešce, vlč. Marijanu Žderiću, upravitelju župa Tršće i Prezid, vlč. Mati Berišiću, nekadašnjem župniku u Tršću, Prezidu Čabru i Plešcima a sada župniku sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama, vlč. Goranu Žanu Leboviću Casalongi, svećeniku na Papinskom učilištu Gregorijana kao i vč. Andreju Pažuru, župniku Fare i Osilnice. Potakao ih je da iskazuju svoju vjeru i domoljublje ljubeći svoj zavičaj te pomažući i radeći na ostanku i opstanku žitelja u Kupskoj dolini i Gorskom kotaru.

Na kraju mise otpjevana je hrvatska državna himna “Lijepa naša”, te obavljen ophod oltara. Nadbiskup je pozdravio i najstarijeg žitelja Hrvatskog, g. Antona Štimca starijeg, jednog od inicijatora obnove crkve, koji će u rujnu proslaviti 92. rođendan.

Nakon mise vjernici i hodočasnici zadržali su se na prigodnom druženju u organizaciji crkvenog odbora.

Skip to content