Proslava Stepinčeva u župi sv. Ane
Kategorija:
Vijesti

web-batelja3Suzaštitnika župa bl. Alojzija Stepinca svečano je u subotu 10. veljače proslavila župa sv. Ane na Gornjoj Vežici. Misu je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s mnogobrojnim svećenicima, a propovijedao postulator kauze za proglašenje svetim bl. Stepinca, mons. Juraj Batelja.

Ovo je prvi pastirski pohod ovoj župi u novoj crkvi, rekao je nadbiskup podsjećajući da su prethodnih godina susreti sa župljanima bili u kapelicama ili župnom uredu. Svih ovih godina od osnutka župe bilo je teško pronaći odgovarajući prostor za gradnju župne crkve i sigurni smo da je po zagovoru bl. Stepinca pronađeno ovo mjesto. Primjer je to kako u teškim i bezizlaznim situacijama Bog čuda čini, jer jedno od tih ‘čuda’ je i ova crkva, kazao je nadbiskup. Govoreći o boravku bl. Stepinca u Rijeci istaknuo je kako je budući svetac hodočastio na Trsat i u Katedralu. Bio je naš metropolita jer je u njegovo vrijeme cijela Hrvatska bila jedna metropolija. Savjesno je vršio svoju službu i pohodio redovno župe u Gorskom kotaru, Senju te na ovom području. Bogu trebamo biti zahvalno što nam je u njemu dao svjedoka vjere, čovjekoljuba i domoljuba, zaključio je nadbiskup. Mons. Batelja je u propovijedi istaknuo da je Stepinca odisala mudrost Božja. Podsjetio je na jedan njegov govor svećenicima u kojemu je rekao: „Narod je onakav kakvi su njegovi svećenici.“ To je krasan ispit savjesti za svih nas. Iz crtica iz Stepinčeva života progovorio je o njegovoj vezi s Marijom Horvat, ali i svećeničkim danima i suđenju.

web-batelja2Mons. Batelja je prije mise predstavio knjigu „Komunistički progon i mučeništvo bl. Alojzija Stepinca“. Stepinac je pokazao lojalnost komunističkoj vlasti, ali nije dopustio da Katolička crkva bude ropkinja bezbožnom sustavu, kazao je autor knjige.  Javnosti je manje poznat podatak da je Stepinac obolio još u Lepoglavi te da je sustavno tijekom zarobljeništva trovan. Svi predmeti koji su bili u doticaju sa Stepincem uništeni su nakon njegove smrti. Dr. med. Petar Grünwald, liječnik, obducent, za vrijeme obdukcije odlučio je i uspio sačuvati Stepinčevo srce kao najdražu svetinju i relikviju hrvatskog naroda. Srce je predao Nadbiskupskom domu, no UDBA je saznala te oduzela ga i spalila. Ipak, mi to srce i danas osjećamo. Ono je bilo nošeno snagom ljubavi Isusa s križa. Također,  UDBA je sustavno uništavala dokumente koji su svjedočili o Stepinčevom spašavanju Židova, Srba i mnogih drugih, rekao je između ostaloga postulator kauze.

Mons. Batelja na kraju je izrazio zahvalnost riječkom nadbiskupu na mnoštvu mjesta u Riječkoj nadbiskupiji koja čuvaju spomen na bl. Stepinca. To je znak da ovo tlo čuva zalog budućnosti. Zahvalu je izrekao i župniku jer je župa sv. Ane odabrala bl. Stepinca za svog suzaštitnika te mu uručio prigodan dar. Dar župi uručila je i riječka Bogoslovija – kip bl. Alojzija Stepinca.

Skip to content