Pojačati pomoć beskućnicima
Kategorija:
Vijesti

depaul-webUdruga Depaul hrvatska 13. lipnja predstavila je inicijativu pod nazivom “Mjesto kojeg zovemo domom” kojom žele, u suradnji s Riječkom nadbiskupijom, centrom za socijalnu skrb Rijeka, Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijeka, pojačati pomoć beskućnicima. Inicijativu su u Kući utočišta sestara milosrdnica u Rijeci predstavile direktorica Depaul Hrvatske i voditeljica Kuće utočišta – dnevnog centra za beskućnike i druge osobe na margini društva, s. Veronika Mila Popić, te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ, Dragica Marač.

Inicijativa nudi inovativan program zbrinjavanja beskućnika u kojemu su, osim otvaranja novih prihvatilišta koja nude brza, ali privremena rješenja, predviđeni mobilni timovi koji će izlaziti na teren i tražiti beskućnike po raznim lokacijama koje oni koriste kao nužni smještaj. Program predviđa i snažnu potporu u resocijalizaciji i pronalaženju trajnih rješenja za osobe koje se žele izvući iz svoje teške situacije. S obzirom da u Rijeci već postoje dva prihvatna centra, jedan pod upravom Grada, a drugi Franjevačkog svjetovnog reda, koristit će se i njihova iskustva i usluge, ali planira se otvaranje i drugih prihvatnih centara na području cijele županije. Potvrdila je to gđa. Marač istaknuvši kako problem beskućnika nije ograničen samo na grad Rijeku stoga je županija tu prepoznala svoju odgovornost i ulogu i uključila se u program udruge Depaul Hrvatska.

Riječ je o globalnoj inicijativi u koju je trenutno uključeno 13 gradova diljem svijeta i ciljevi ostvarivanja programa postavljeni su na rok od dvije godine. Nakon 2020. inicijativi bi se trebalo pridružiti još gradova kako bi se do 2030. ovaj program provodio u njih 150. „U roku od dvije godine trebala bi se promijeniti slika Rijeke“, rekla je s. Veronika ističući da je ovim projektom Rijeka jedan od gradova predvodnika ove globalne inicijative. „Rijeka već ima značajno iskustvo djelovanja s beskućnicima koje želimo unaprijediti time što ćemo oblikovati inovativan sustav koji će moći biti primjenjiv i u drugim gradovima Hrvatske.“

Skip to content