Počela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

mo1U četvrtak 18. siječnja kršćani grada Rijeke priključili su se globalnoj molitvi za jedinstvo kršćana i molitvom u crkvi Majke Božje Trsatske uključili u program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Uz mnogobrojne vjernike u program su sudjelovali: gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Bernard Barbarić, biskupski vikar mons. Matija Matičić, vicerektor riječke Bogoslovije vlč. Marko Stipetić, pastor Baptističke crkve u Rijeci  Giorgio Grlj, pastorica Evangeličke crkve u Rijeci Melani Ivančević, član Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sveti car Konstantin i carica Elena“ Ilija Hristodulov te riječki bogoslovi i franjevački novaci.

Pozdravnu riječ uputio je gvardijan nakon koje je uslijedio molitveni dio te prigodna propovijed koju je uputio p. Grlj. Podsjetio je na 110 godina kako u kontinuitetu kršćani cijeloga svijeta mole za jedinstvo, te na 22. godišnjicu kako se molitva održava u gradu Rijeci. Materijale za ovogodišnju molitvu pripremili su kršćani s Kariba, te je propovjednik okupljene upoznao s poviješću kršćanstva u tom dijelu svijeta i ‘tamnom mrljom’ koja ga je obilježila. „Kolonijalne su sile zlouporabile Bibliju time što su njome opravdali podjarmljivanje domaćeg stanovništva i mnogih drugih koji su došli iz Afrike, Indije i Kine. Skupine naroda su izbrisane s lica zemlje, brojni ljudi bačeni u lance i ropstvo ili su bili prisiljeni na rad pod nepravednim uvjetima. No, nakon puno stoljeća, ta je ista Biblija, pravilno čitana, postala izvorom utjehe i oslobođenja za mnoge koji su trpjeli pod kolonijalnom vlašću.“

mo2Dodao je da ključni biblijski tekst ovogodišnje Molitvene osmine dolazi iz druge biblijske knjige, knjige Izlaska i spominje se vremena kad su sinovi Izraelovi vođeni moćnom Božjom rukom izašli iz Egipta, iz kuće ropstva na dug put kroz pustinju u zemlju slobode. I sinovi Izraelovi i sinovi Kariba doživjeli su stvarnost povjerenja u Boga koji za čovjeka ima samo jednu nakanu: osloboditi ga. I za Božić smo čitali: ‘Sinu koji će se roditi, nadjenut ćeš ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih?’ Čijeg grijeha? Najprije od osobnog grijeha, tj. otuđenosti od Boga, bližnjih i sebe samih ali i od grijeha naroda, jer mi smo dio šire zajednice i u tu zajednicu unosimo i multipliciramo vlastitu grešnost, kazao je pastor Grlj.

“Poticaj je ovo da se svatko od nas zapita o svom odnosu s Bogom. Je li mi on uistinu i moćni i milosrdni Otac ili namršteni starac negdje ponad oltara crkve koji samo čeka kad ćemo zgriječiti kako bi nas primjereno kaznio. Ako je Bog koga ispovijedamo u Vjerovanju milosrdni Otac, tada mu s povjerenjem možemo doći s čvrstim pouzdanjem da nas želi i može osloboditi spona grijeha koji nas sapliće i sputava.”  Iskustvo naše braće i naših sestara s Kariba, iskustvo sinova Izraelovih o kojima ćemo ovih dana čitati i razmišljati, ohrabruje i nas da razmotrimo situacije robovanja i mogućeg puta u slobodu, zaključio je pastor Grlj.  Molitvena osmina za jedinstvo kršćana traje do 25. siječnja i bit će zaključena toga dana molitvom u 20 sati u crkvi Gospe Lurdske na Žabici.

Skip to content