Održana Obiteljska škola Riječke nadbiskupije

web-obiteljska1U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije od 12. listopada do 14. listopada održana je 1. obiteljska škola Riječke nadbiskupije. Do sada je Ured organizirao 15. obiteljskih škola na metropolijskoj razini, a ovo je prva na nadbiskupijskoj razini. Tema ovogodišnje obiteljske škole bila je „Euharistija – kruh koji se lomi. To su majka i otac. Oni su djetetu sigurnost, izvor ljubavi, dobrote i razumijevanja, odrastanja i sazrijevanja“. O toj temi roditeljima su govorili vlč. dr. Nikola Vranješ, vlč. mr. Mario Gerić i vlč. mr. Vjekoslav Đapić. Program Obiteljske škole započeo je molitvom i pozdravom voditelja Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije, mons. Ivana Nikolića koji je iskazao radost zbog okupljanja i održavanja još jedne obiteljske škole.

O temi „Euharistija – hod vjere, zajedništva i svjedočenja“ govorio je doc. dr. sc. Nikola Vranješ. Kazao je kako je hod naše hodočašće ovom zemljom, proputovanje u kojemu imamo poslanje. Bog je savršen i da bi došli s k njemu moramo biti što savršeniji, a zajedništvo savršene ljubavi je Presveto Trojstvo. „Postavljamo si pitanje: ‘Što je prava ljubav?’  Prava ljubav je ta koja se daruje, koja stvara zajedništvo i koja brine o sreći drugoga. Najsretniji smo onda kada smo prihvaćeni. Zatvarajući se potpuno u svoj egoizam doživljavamo pakao. Zato je najljepša i najteža stvarnost zajedništvo jer ono je puno vrjednije od svega onoga što ga narušava.“ Moramo prihvatiti križ. Križ će proći, a zajedništvo će ostati, kazao je predavač.

web-obiteljska2Govoreći o življenoj euharistiji, vlč. mr. Gerić rekao je da je euharistija svadbena gozba sa zaručnikom te uveo roditelje u drugu temu predavanja – zaručnički odnos s Isusom znači biti obitelj s Bogom. Nastavio je navodeći činjenicu da je u današnjem svijetu najviše prisutna kriza vjere. „Euharistija rađa Crkvu, a Crkva rađa Euharistiju. Ona nas poziva na novi život. Kroz Euharistiju stari čovjek postaje novi čovjek. Bez sudjelovanja u euharistiji nema govora o kršćanskom identitetu jer tu nalazimo sebe kao kršćanina i dobivamo snagu za kršćansko življenje. Tamo gdje se slavi euharistija, stvara se kršćansko zajedništvo.“ Roditeljima je iznio tri svjedočanstva te se dotaknuo pojedinih činjenica iz dokumenta o obitelji (Sacramentum Caritatis) Naglasio je kako trebamo moliti za sebe, ali i za druge te da trebamo komunicirati. Ljubav se razmjenjuje kroz komunikaciju, a komunikacija označava posvećivanje svog vremena drugome, zaključio je svoje predavanje.

Posljednje predavanje roditeljima je održao vlč. mr. Vjekoslav Đapić govoreći o euharistiji kao izvoru i vrhuncu kršćanskog života. Krist s nama komunicira na sakramentalni način – kroz prilike kruha i vina duhovno se hranimo samim Bogom. Misa je naš poziv na svjedočenje vjere u svijetu. Ona nas uči da druge ljude promatramo kao Božju djecu i ona je izvor i vrhunac kršćanskoga života – dar kojega je dao Gospodin za očuvanje ljubavi i zajedništva obitelji. Izvor i uzor nam je svakako Sveta obitelj.

Program Obiteljske škole zaključen je svetom misom koju je predvodio vlč. mr. Đapić. Za vrijeme predavanja i radionica bilo je organizirano čuvanje i rad s djecom.

Skip to content