Odabrano idejno rješenje kipa Majke Tereze koji će biti postavljen u Trsatskom svetištu
Kategorija:
Vijesti

mt-1U utorak 10. travnja u prostorima Zajednice Albanaca u Rijeci otvorene su ponude pristigle na međunarodni javni natječaj za izradu umjetničkog kipa Majke Tereze koji će biti postavljen u Trsatskom svetištu. Članovi ocjenjivačkog suda, među kojima su bili gvadijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić,  misionar  Albanske katoličke misije u Zagrebu don Krist Gjergji te zastupnica u Hrvatskom saboru predsjednica Zajednice Albanaca PGŽ-a Ermina Lekaj Prljaskaj, odabrali su idejno rješenje umjetnika Gezima Muriqija. U obrazloženju, između ostaloga, članovi ocjenjivačkoj suda kazali su kako uz zadovoljenje svih uvjeta natječaja, idejno rješenje ovoga kipa ukazuje na humanost, poniznost i ljubav Majke Tereze prema najranjivijima.

Kip Majke Tereze bit će postavljen na jesen 2018., u godini kada Trsatsko svetište obilježava 15. obljetnicu od pohoda sv. Ivana Pavla II. Rijeci  te 30. godišnjicu kako je Majka Tereza posjetila svetište Majke Božje Trsatske. Oboje svetaca svojim primjerima nadilaze okvire Katoličke crkve, a uzimajući u obzir njihovo prijateljstvo, kip Majke Tereze bit će postavljen u neposrednoj blizini kipa sv. Ivana Pavla II.

Naručitelj, investitor, raspisivač, provoditelj i organizator natječaja je Zajednica Albanaca PGŽ-a  u suradnji s Riječkom nadbiskupijom, Trsatskim svetištem, Vijećem albanske nacionalne manjine PGŽ-a, Vijećem albanske nacionalne manjine Grada Rijeke i  Vijećem albanske nacionalne manjine Grada Crikvenice.

mt2U Primorsko-goranskoj županiji živi oko 3.000 Albanaca, a još više je onih koji se na proputovanjima zaustavljaju u Rijeci i htjeli bi hodočastiti u Trsatsko svetište. Albanci se ponose albanskim podrijetlom Majke Tereze i postavljanjem kipa  svetište Majke Božje Trsatske bilo bi nezaobilazno mjesto posjeta i hodočašća primorsko-goranskih, ali i Albanaca iz drugih krajeva, istaknuli su inicijatori na prvom radnom sastanku održanom u studenom 2017. godine.

Skip to content