Novi đakoni Riječke nadbiskupije
Đakonsko ređenje: Josip Pende i Domagoj Duvnjak
Đakonsko ređenje: Josip Pende i Domagoj Duvnjak

Josip Pende i Domagoj Duvnjak novi su đakoni Riječke nadbiskupije te su tako zakoračili na posljednju stepenicu koja ih dijeli od svećeničkog ređenja. Za đakone ih je zaredio riječki nadbiskup Ivan Devčić na misi u župnoj crkvi u Jelenju, matičnoj župi Josipa Pende, 20. listopada. Veliku su jelenjsku crkvu ispunili brojni župljani i rodbina ređenika, kao i članovi zajednice Omnia Deo kojoj pripada Domagoj Duvnjak. Župni zbor Svetog Mihovila iz Jelenja animirao je svečano slavlje, a liturgijski su čitači i pjevači iz srca prenosili Riječ Božju.

Nadbiskup je u propovijedi ređenike i okupljene vjernike podsjetio na značenje i značaj đakonske službe koja je bila poznata već prvim kršćanskim zajednicama. Neki od đakona dali su iznimno svjedočanstvo vjere, podnoseći i mučenički smrt poput sv. Stjepana i sv. Lovre. „Dragi ređenici, budite ponosni i Bogu zahvalni što ste danas primanjem svetog reda đakonata uvrštavate u tako divno i časno društvo svetih službenika Krista i njegove Svete Crkve. Nek vam oni budu uzori i zaštitnici. Neka vam izmole da u svim životnim kušnjama postanete poput njih vjerni Kristu, ma kakve žrtve to od vas zahtijevale. Od svetog Lovre učite gorjeti za Krista i ako treba izgorjeti. Po uzoru na njega, služite siromasima, otkrivajući u služenju njima bogatstvo. Tako obogaćeni moći ćete se bez straha pojaviti pred nebeskim sucem koji će vam reći: ‘Valjaš slugo dobri i vjerni. U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti. Uđi u radost Gospodara svoga’.

A đakona svetoga Stjepana nasljedujte u odgovornosti za crkvena materijalna dobra koja će vam Crkva povjeriti kako biste njima upravljali i koristili, ne za osobne probitke, nego za ostvarenje crkvenog poslanja, a to je naviještanje radosne vijesti svim ljudima uključujući i siromahe koje po uzoru na svetog Lovru smatrajte istinskim bogatstvom Crkve. A vi draga braćo i sestre, molite da đakonsko i doskora svećeničko služenje naših sinova, braće, rođaka i prijatelja bude na slavu Bogu i na spasenje ljudskih duša“, rekao je nadbiskup.

U ime ređenika, zahvalu prepun emocija, na kraju mise izrekao je vlč. Josip Pende. „Zahvaljujemo Gospodinu jer nas je, iako nedostojne pozvao u svoju službu, Blaženoj Djevici Mariji našoj Majci i Kraljici srdaca što nas je sve ovo vrijeme čuvala u vjernosti Bogu i Crkvi. Zahvaljujemo se i Vama dragi Oče nadbiskupe što ste prepoznali da nas je Bog pozvao i iskazali nam povjerenje da možemo služiti Bogu i Crkvi kao zaređeni službenici.“

Na kraju je nadbiskup podsjetio da bez molitvene podrške nema niti uspjeha. „Molite za ovu dvojicu ređenika, molite za svećenike. Crkva ima svoje poslanje, Crkva ima Božju riječ, ima otajstvo vjere, ima sve ono što je potrebno da bi se ovaj svijet spasio. Zato je važno da molimo, da i mi svećenici i vi laici budemo onakvi kakve nas Bog želi. Da budemo svjedoci i riječima i životom“, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content