Nova pastoralna godina u Riječkoj nadbiskupiji – Godina duhovnih zvanja

Održana sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća

web-pastoralno1U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u subotu 17. ožujka održana je sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća na kojoj je odlučeno da će nova Pastoralna godina 2018./2019. u Riječkoj nadbiskupiji biti Godina duhovnih zvanja.

Na prijedlog riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, jednoglasno je prihvaćen prijedlog, a kao razlog navedeno pomanjkanje duhovnih zvanja. To nije problem samo Riječke nadbiskupije, nego je riječ o sveopćoj krizi. S tim u vezi nužan je angažiraniji rad s ministrantima, osobito u župama u kojima ih nema dovoljno, rekao je nadbiskup. Rektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci, vlč. dr. Mario Tomljanović, upozorio je na zabrinjavajuće mali broj kanidata za svećenike s ovog podneblja koji će nakon formacije ostati u Riječkoj nadbiskupiji. Godina duhovnih zvanja u čijem znaku će biti iduća pastoralna godina u Riječkoj nadbiskupiji od izuzetne je važnosti i o ovoj temi ovisi i sadašnjost i budućnost, kazao je Tomljanović. Podsjetio je na “Svećeničku godinu” koju je na razini opće Crkve 2009. godine proglasio papa Benedikt XVI. i kao uzora dao Ivana Marije Vianneya, sveca zaštitnika svih župnika na svijetu, istaknuvši kako je iste godine porastao broj duhovnih zvanja. Sveti Otac je za ovog sveca kazao da je ‘ponizan svećenik’ i uzor kojega treba nasljedovati. Također, na sjednici je odlučeno da će godina nakon Godine duhovnih zvanja biti posvećena svećenicima i posvećenim osobama.

Na sjednici je iznesen izvještaj o dosadašnjem tijeku pastoralne godine – Godine roditeljstva. Predstavio ga je vlč. Marijan Benković, tajnik Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća i može se pročitati u priloženom dokumentu: NADBISKUPIJSKO PASTORALNO VIJEĆE

web-pastoralno2U raspravi koja je uslijedila izneseni su izvještaji po dekanatima o pastoralu s obiteljima. Jedan od pozitivnih primjera onaj je iz delničkog dekanata kojega je predstavila Božana Blašković. Posvjedočila je o radionicama za očeve i majke, osobito o radionicama za očeve na temu sv. Josipa, te za majke na temu “Žena u društvu i u Crkvi”. Također, predstavila je radionice i susrete animatora obiteljskog pastoral u sklopu redovite formacije animatora obiteljskog pastorala Riječke nadbiskupije. Iskustva polaznika su pozitivna i za svibanj namjeravaju organizirati radionicu na temu Marije kao majke, najavila je Blašković. Ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikola Urević podsjetio je kako ova karitativna ustanova, osim redovne skrbi za potrebite, vodi humanitarni projekt “Pomoć djeci kroz kumstvo na daljinu”. 60-ak obitelji mjesečno pomaže obiteljima s više djece, djeci čiji su roditelji nezaposleni, s malim primanjima, koja imaju samo jednog roditelja ili djeci koja imaju zdravstvenih problema, kazao je mons. Uravić. Pastoral s obiteljima redovno se vrši i u Ženskom učeničkom domu “Marija Krucifiksa Kozulić”, kao i dječjim vrtićima koje vode sestre Presvetog Srca Isusova. Na osobit način susreti s roditeljima bogoslova održavaju se redovno u Bogoslovnom sjemeništu, a u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić”, s mladim bračnim parovima.

Uz pozitivne primjere, nadbiskup je primijetio kako je izostala sustavnija priprema obitelji za Treći nadcionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se u rujnu održati u Solinu, te potaknuo članove Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća na angažiraniji rad u tom smjeru. Govoreći o važnosti održavanja sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća i odaziva na iste, nadbiskup je istaknuo kako je važno da  u odluke predstavnika mjesne Crkve budu uključeni vjernici laici. Bez vjernika laika nema Crkve i važno je da ne budemo pasivni, kazao je nadbiskup.

 

 

Skip to content