Najavljen program proslave Velike Gospe
Kategorija:
Vijesti

presica-trsatU srijedu 8. kolovoza u franjevačkom samostanu Trsatskog svetišta održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program proslave Velike Gospe – svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Uz gvardijana franjevačkog samostana i čuvara Trsatskog svetišta fra Bernarda Barbarića, na konferenciji su sudjelovali savjetnik za protokol Grada Rijeke Darko Kralj te predstavnici: PU PG, javnog gradskog prijevoza Autotroleja, Komunalnog redarstva Grada Rijeke i Rijeka prometa d.o.o.

Gvardijan je zahvalio predstavnicima sredstava društvenog priopćavanja na dosadašnjoj suradnji te najavio kako je ovogodišnja proslava u znaku 15. obljetnice pohoda sv. Ivana Pavla II. Trsatu i 40. godišnjice hodočašća Majke Tereze u ovo hrvatsko svetište. Tim povodom kazao je kako će u rujnu u Trsatskom svetištu biti postavljen kip ove svetice.

Govoreći o proslavi svetkovine Velike Gospe najavio je kako će svečano euharistijsko slavlje 15. kolovoza u svetištu Majke Božje Trsatske u 18:30 predvoditi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Misi će prethoditi procesija s čudotvornom slikom Majke Milosti. Hodočasničku misu u 10 sati predslavit će provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljan, dok će isti dan mise biti slavljene u: 6, 7, 8, 9 i 11:30 sati. Trodnevnu Duhovnu pripravu od 12. kolovoza do 14. kolovoza predvodi fra Josip Grubišić. Marijanske pobožnosti na rasporedu su u 17:45, a mise će biti slavljene u 18:30. Na konferenciji je upućen poziv hodočasnicima da koriste javni gladski prijevoz, linije 2 i 8 koje voze do Trsatskog svetišta, a koje će na blagdan Velike Gospe biti pojačane dodatnim autobusima koji će prometovati prema Trsatu. Osim toga, toga dana javni gradski prijevoz na tim linijama bit će besplatan, a trsatskim ulicama na snazi će biti poseban režim regulacije prometa u vremenu od 6 do 22 sata. Gvardijan, fra Bernard Barbarić, još je dodao kako će na blagdan Velike Gospe svećenici ispovijedati od 5:30 do 12.30 te od 16 sati do večernjih sati.

Blagdan Uznesenja BDM na nebo svečano će se proslaviti i u drugim marijanskim crkvama i svetištima Riječke nadbiskupije. Župni blagdan proslavlja istoimena najstarija župna crkva u Rijeci. U Veloj crikvi/Assunti u nedjelju 12. kolovoza misno slavlje u 19 sati predvodi fra Ivan Dominik Iličić, a nakon mise u 20 sati bit će održan duhovni koncert ženskog zbora Schole Cantorum Rijeka. U utorak 14. kolovoza   središnje slavlje župnog blagdana je u 19 sati nakon kojega je procesija ulicama grada s Gospinim kipom i svijećama. Predvoditelj je don. Tomislav Končurat.

Istoga dana misa bdijenja bit će i u gradu Crikvenici koji slavi Dan Grada i svoju nebesku zaštitnicu. Misa će se slaviti će u 20 sati. Nakon mise u 21 sat krenut će procesija sa slikom Majke Božje i svijećama od župne crkve do glavnog gradskog trga te natrag u crkvu. Raspored svih misnih slavlja u Trsatskom svetištu te župama Uznesenja BDM u Rijeci i Crikvenici može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.

Skip to content