Najavljen program obilježavanja 25 godina Doma sv. Ane
Kategorija:
Vijesti

web-presica1Zahvaljujući suradnji austrijskog Caritasa, osobito Caritasa Koruške i Caritasa Riječke nadbiskupija u okviru programa “Žena u nevolji”, 26. srpnja 1993. godine otvoren je Dom sv. Ana.  Prvotno je Dom zbrinjavao žene i djecu, žrtve rata, a nakon Domovinskog rata svoja vrata otvorio ženama i djeci – žrtvama obiteljskog nasilja, rekao je ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupija mons. Nikola Uravić na konferenciji za novinare koja se u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci održala u srijedu 12. rujna. U povodu obilježavanja 25. godišnjice djelovanja ove riječke karitativne ustanove u Nadbiskupskom ordinarijatu u četvrtak 20. rujna i petak 21. rujna bit će predstavljena publikacija o 25 godina Doma te održan stručni skup o dinamici rada sa žrtvama obiteljskog nasilja, najavljeno je na konferenciji.

Govoreći o povijesti djelovanja Doma sv. Ane, mons. Uravić je istaknuo kako od njegovog osnutka do danas u njemu žene i djeca mogu naći svoj privremeni dom, osjetiti ljubav, radost i pozitivnu atmosferu. To sve ne bi bilo moguće bez kršćanskog duha koji nosi djelatnike Doma, kazao je mons. Uravić te zahvalio svim dobrotvorima i volonterima kao i institucijama koje nesebično pomažu radu Doma.

Od 2001., Dom sv. Ana postao je prva registrirana ustanova socijalne skrbi takve vrste u Hrvatskoj. Njegova ravnateljica, s. Suzana Samardžić, najavljujući središnji program proslave 25. obljetnice ove karitativne ustanove istaknula je kako je proslava počela 26. srpnja na blagdan sv. Ane, nebeske zaštitnice Doma. Toga dana 1993. godine je blagoslovljena i otvorena ova karitativna ustanova. Prva korisnica, žrtva rata s područja Like, u Dom je došla 20. rujna 1993., a 22. rujna se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.  Odlučili smo objediniti proslavu na 20. i 21. rujna, poručila je s. Suzana Samardžić.

Tako će u četvrtak 20. rujna u Nadbiskupskom domu u Rijeci biti predstavljena publikacija urednika i grafičkog urednika Brune Lončarića o 25 godina djelovanja Doma, a koja će na osobit način biti posvećena djeci koja su bila korisnici Doma. O razlozima s. Suzana Samardžić poručuje da je do danas kroz Dom prošlo 1.695 osoba.  (638 žena i 1.057 djece) “Djeci je najteže jer su na žalost premlada da bi tražila stan ili posao. Često u kriznim stanjima ni majka ne funkcionira tako da je potrebno osnaživanje djeteta. Obitelji koje nam dolaze su iz cijele Hrvatske. Ta djeca napuštaju škole u svojim sredinama i doživljavaju Dom sv. Ane kao spas.”

Dojmljivost dječjih crteža koja su nastala tijekom rada psihologa s djecom, žrtvama obiteljskog nasilja, kao i poruke koje se iz njih iščitavaju i više su nego jasne i potresne, poručuje ravnateljica Doma. Publikacija će u Nadbiskupskom ordinarijatu biti predstavljena u četvrtak 20. rujna u 19 sati, a dan kasnije s početkom u 9 sati održan stručni skup o dinamici rada sa žrtvama obiteljskog nasilja. Ovo je dobar način senzibiliriranja javnosti i instucija za veću brigu o žrtvama obiteljskog nasilja, odnosno cijele obitelji, a djece posebno, poručila je ravnateljica Doma sv. Ane. Detaljan program skupa koji će početi u 9 sati moći će se pročitati na službenoj mrežnoj stranici Rječke nadbiskupije.

Skip to content