Najavljen bogat program Trsatskih Marijinih dana
Kategorija:
Vijesti

web-trsatski1Ovogodišnji Trsatski Marijini dani u najstarijem živućem hrvatskom marijanskom svetištu održat će se u godini kada Trsatsko svetište obilježava 15. godišnjicu od pohoda sv. Ivana Pavla II. svetištu Majke Božje Trsatske i 40. obljetnice hodočašća Majke Tereze na Trsat.  Bogat program najavljen je  u srijedu 2. svibnja u franjevačkom samostanu i predstavio ga je gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Bernard Barbarić.

Svečano otvorenje bit će u nedjelju 6. svibnja u 18:30 hodočašćem pomoraca, podizanjem zastava Gospe Trsatske, Republike Hrvatske i Grada Rijeke, te svečanim misnim slavljem koje će predslaviti krčki biskup u miru mons. Valter Župan. Liturgijsko pjevanje animirat će ženski zbor Schole Cantorum Rijeka koji će nakon mise održati prigodan duhovni koncert pod nazivom “Svetoj Majci s ljubavlju”.

Trodnevnu duhovnu pripravu od ponedjeljka 7. svibnja do srijede 9. svibnja predvodit će gvardijan kaptolskog franjevačkog samostana fra Zdravko Lazić. Mise će biti slavljene u 18:30 i tih dana u Svetište će hodočastiti bratstva OFS-a, Frame grada Rijeke, riječke molitvene zajednice te redovnici i redovnice Riječke nadbiskupija, najavio je fra Bernard Barbarić.

Na sam blagdan Gospe Trsatske, čuvarice grada Rijeke, svečano euharistijsko slavlje s procesijom u 18:30 predslavit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Na misi će pjevati crkveni zborovi Trsatskog svetišta i svetišta Svete Mati Slobode iz Zagreba. Toga dana mise će biti slavljene i u: 7, 8, 9, 10 sati, dok je zavjetna misa franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda na rasporedu u 11 sati.

Proslava Gospe Trsatske nastavlja se u petak 11. svibnja misom za mlade grada Rijeke koja je na rasporedu u 20:30. U subotu 12. svibnja u 19:30 sati u crkvi Majke Božje Trsatske bit će održan  svečani koncert: “Naviru misli, vrtidu spomen”,  muške klape “Vinčace” (N. Vinodolski) i ženske klape “Dišpet” (Zagreb). Koncert su najavili  Jadranka Čubrić, počasna predsjednica HGU PGŽ i te Mario Butorac i Stefan Krošnjak, predstavnici m.k. “Vinčace”. Koncert će biti održan u okviru proslave 25. obljetnice djelovanja HGU, kao i izlaska novog nosača zvuka muške klape “Vinčace” koji su trostruki osvajači Zlatnog štita, najznačajnije klapske nagrade u RH.

Trsatski Marijini dani bit će zaključeni u nedjelju 13. svibnja proslavom Majčinog dana. Svečano euharistijsko slavlje na raporedu je u 18:30 i glazbeno će ga animirati Dječji zbor “Nebeske iskrice” iz župe sv. Mateja s Viškova. Nakon mise, zbor će izvesti koncert na kojemu će nastupiti i djevojke iz Glazbene škole “Ivana Matetića Ronjgova”.

Gvardijan je na kraju konferencije izrazio zahvalnost predstavnicima sredstava društvenog priopćavanja na suradnji i korektnom izvještavanju, a njega su članovi muške klape “Vinčace” iznenadili rođendanskom pjesmom i darom – prvim primjerkom svojeg nosača zvuka “Naviru misli, vrtidu spomen”.

 

 

 

 

Skip to content