Najavljen bogat program proslave sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

web-presica-svidU utorak 5. lipnja katedrali sv. Vida u Rijeci na konferenciji za novinare najavljen je bogat program proslave  sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije, riječke prvostolnice i grada Rijeke. Program su predstavili mons. Matija Matičić, rektor Katedrale, Doris Šajn, voditeljica Kabineta gradonačelnika Rijeke, Ingrid Haller, prof. zborovođa Schole Cantorum Rijeka i Silvije Tomašević, izdavač knjige ”Tajanstveni morčići” koja se predstavlja u okviru programa Dana sv. Vida.

Ovogodišnja proslava u ozračju je 380. obljetnici polaganja kamena temeljca za katedralu sv. Vida, kazao je rektor katedrale mons. Matija Matičić. Otvorenje Dana sv. Vida s blagoslovom zastave sv. Vida ispred katedrale najavljeno je za 12. lipnja u 18 sati. Misu koja će biti u povodu 15. obljetnice pohoda pape Ivana Pavla II. Rijeci predvodit će riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Nakon mise, s početkom u 19 sati, bit će predstavljena trilogija rektora katedrale mons. Matije Matičića  “Dok nam je putem otkrivao Pisma” , knjige nedjeljnih i blagdanskih ABC propovijedi prema Evanđelju. Djelo će predstaviti riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, o. Mirko Nikolić te prof. dr. sc. Mato Zovkić koji je ujedno predvoditelj duhovne priprave za proslavu blagdana sv. Vida.

U srijedu 13. lipnja misa u 18 sati posvećena je mladima i obiteljima. Nakon mise, s početkom u 20 sati, u čast sv. Vidu svečani koncert posebno odabranih duhovnih djela održat će Schola Cantorum Rijeka.

katedrala-webDan uoči svetkovine zaštitnika Riječke nadbiskupije u četvrtak 14. lipnja u riječkoj prvostolnici u 11 sati bit će slavljena misa za policiju i vojni ordinarij u povodu Dana kapelanije sv. Vida. Misu predvodi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, najavio je rektor Katedrale. Dodao je kako će u 18 sati  svečanu Večernju predvoditi mons. dr. Ivan Devčić. Nakon Večernje je misa trodnevnice koju predvodi  prof. dr. sc. Mato Zovkić. Nakon mise, s početkom u 20 sati u perivoju Trsatskog svetišta bit će održan Vidfest – festival duhovne glazbe. Sav prikupljeni dobrovoljan prilog bit će doniran riječkom hospiciju “Marija Krucifiksa Kozulić”.

Na svetkovinu zaštitnika Riječke nadbiskupija i grada Rijeke sv. Vida u petak 15. lipnja prvu misu u 7 sati predvodit će rektor katedrale mons. Matija Matičić. Misa na talijanskom jeziku na rasporedu je u 9:30 i predslavit će je dr. O. Christopher Zielinski, OSB Oliv. Tradicionalno, euharistijsko slavlje u 11 sati  predvodi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.  Pod misom će biti uručene medalje sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima. Svečano euharistijsko slavlje s procesijom na Trgu riječke rezolucije u 18 sati predvodi vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić.

Na konferenciji je najavljen bogat svjetovni program iz kojega je izvojeno predstavljanje knjige „Tajanstveni morčići”. Izdavač, Silvije Tomašević, kazao kako je uvod u knjizi napisao nadbiskup Devčić, a jedno do remek djela krune s morčićem čuva se u Ruiznici riječke prvostolnice. Djelo će biti predstavljeno 12. lipnja u 12 sati u Gradskoj vijećnici. Detaljan program proslave sv. Vida može se pročitati na službenim mrežnim stranicama Riječke nadbiskupija, kao i na stranicama Grada Rijeke.

 

Skip to content