Nadbiskup Devčić za svećenike zaredio četvoricu salezijanaca
Kategorija:
Vijesti

web-saLEZPolaganjem ruku i posvetnom molitvom riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića u katedrali sv. Vida u Rijeci za svećenike su u  subotu 23. lipnja zaređeni salezijanci: don Mario Bobić, don Mate Kujundžić, don Josip Petrčić i don Ivan Karol Širić. Ovo sveto slavlje događa se u riječkoj katedrali sv. Vida kao sastavni dio proslave stogodišnje prisutnosti salezijanaca u Rijeci, rekao je na početku propovijedi nadbiskup dodajući da se slavlju salezijancima priključuje i mjesna Crkva jer njihovih sto godina revnog pastoralnog rada u odgoju i obrazovanju mladih, kao i u župnom pastoralu na području Riječke nadbiskupije znači sto godina djelovanja Crkve na ovim prostorima.

Govoreći o svećeničkom pozivu istaknuo je da nam je Gospodin odredio svećenike za posrednike njegovih darova i milosti u Crkvi i zapovjedio nam da molimo za svećenička zvanja. Izrazio je zahvalnost Bogu što je pozvao ovu četvoricu salezijanac za svećenike, a njima što su taj poziv prihvatili. Podsjetio je na riječi sv. Ivana Pavla II. o uzvišenosti svećeničkog poziva: „Svećenici su, u Crkvi i za Crkvu, kao neko sakramentalno posadašnjenje Isusa Krista Glave i Pastira; vjerodostojno propovijedaju njegovu riječ, ponavljaju njegove geste oproštenja i ponude spasenja, nadasve kršenjem, pomirenjem i Euharistijom; kao i on, ispunjeni ljubavlju sve do posvemašnjeg dara samoga sebe skrbe za stado koje ujedinjuju i vode k Ocu po Kristu u Duhu. Jednom riječju, prezbiteri postoje i djeluju za navještaj Evanđelja svijetu i za izgradnju Crkve u ime i u osobi Krista Glave i Pastira“ (PVD 15). Osim Božjom riječi, kao svećenici ćete sebe i povjereno vam stado hraniti i euharistijom, otajstvenim kruhom života koji je sam Krist. Ali prevažno je, dragi ređenici da središnje značenje Euharistije bude u vašem svećeničkom životu i djelovanju prepoznatljivo i na druge načine, npr. po brizi za uređenje crkvenog prostora, za čistoću misnog ruha, za prikladno pjevanje, za održavanje svete šutnje. Kao svećenici, dragi ređenici, nećete smjeti biti ravnodušni ni prema onima koji su se udaljili od Crkve jer biste time iznevjerili Gospodinu koji je rekao da je došao „potražiti i spasiti izgubljeno“ (Lk 19,10). Isto tako će vas vjernost vašoj redovničkoj karizmi poticati da se po uzoru na svetog Ivana Bosca brinete za djecu i mlade da upoznaju Gospodina. A da bi ih do njega doveli trebat ćete neumorno uklanjati brojne prepreke koje im suvremeno društvo na putu do njega postavlja, a nerijetko smo im prepreka i mi sami, poručio je ređenicima nadbiskup Devčić.

WEB-SALE2U nastavku ih je potaknuo na njegovanje duhovnog života koji se ostvaruje i očituje po liturgiji, po osobnoj molitvi, po načinu življenja i vršenju kreposti koje pridonose plodnosti svećeničkog rada. Zaključujući poručio im je da njeguju sinovski odnos prema Mariji, Kristovoj majci i majci svakog svećenika. Svakom je svećeniku kao i Ivanu podno križa na poseban način povjerena Marija kao Majka“ (usp. Iv 19,26-27), kaže sveti Ivan Pavao II. Nju i vama danas, dragi ređenici, Gospodin povjerava i očekuje da je prihvatite, da njezin primjer vjernosti i poslušnosti Bogu slijedite te joj se kao zagovornici u svim potrebama utječete. Dopustite joj da vas ona, Majka našeg Velikog svećenika trajno na vašem svećeničkom putu prati i zagovara, zaključio je propovijed nadbiskup Devčić.

U ime zaređenih svećenika prigodnu riječ uputio je don Mario Bobić koji je zahvalio nadbiskupu i provincijalima te svima koji su ih pratili na putu prema svećeništvu.  Uz mnogobrojne svećenike,  na misi je suslavio provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo koji je zahvalio riječkom nadbiskupu na ovoj prigodi.

 

Skip to content