Nadbiskup Devčić predvodio vazmeno bdijenje u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi
Kategorija:
Vijesti

web-vazmeno1Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u subotu 31. ožujka vazmeno bdijenje u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Govoreći o simbolici obreda paljenja vazmene svijeće i mračne crkve koju je obasjao njezin plamen, kazao je da gdje nema Krista – vječna je tama. Zato se kroz crkvu unosi svijeća koja simbolizira vječno svjetlo našeg života – Krista. S krštenjem smo postali djeca Božja, no kada griješimo zlo nas vuče u tamu. Zato je potrebno obnavljati krsne zavjete i prisjećati se kako smo stvoreni i koji je smisao našeg života. Bog ne odustaje od svijeta i čovjeka bez obzira na naše grijehe. U Kristu uskrslome zakoračili smo na Božju obalu i Boga moramo moliti da nam da snage da ustrajemo s njime u borbi protiv zla, rekao je nadbiskupa. Na kraju je istaknuo da ćemo do vječnog spasenja doći po poslušnosti Bogu i poštivanju Božjih zapovijedi.

web-vazmeno2Na kraju mise svim vjernicima čestitao je Uskrs kazavši da je Isusovo uskrsnuće istovremeno i naše uskrsnuće. Podsjetio je na Godinu duhovnih zvanja u čijem znaku će Riječka nadbiskupiji biti od jeseni. Potaknuo je mlade da se odazovu Božjem pozivu, a sve vjernike na molitvu za nova svećenička i redovnička zvanja. Bez svećenika nema ni Crkve, nema ni sakramenata. Molite za nova svećenička i redovnička zvanja, kazao je nadbiskup Devčić.

Skip to content