Međunarodni dan sestrinstva obilježen  u svetištu Majke Božje Trsatke
Kategorija:
Vijesti

web-sestrinstvoU subotu 12. svibnja u svetištu Majke Božje Trsatske u organizaciji  riječkog ogranka Hrvatkog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara obilježen je međunarodni Dan sestrinstva .

Proslavi su se pridružili profesori i studenti Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta iz Zagreba zajedno s pročelnicom doc. Martom Čivljak. Mladost je preplavila Trsatsko svetište i i donijela sliku nade da sestrinska profesija ne nestaje, naprotiv, učvršćeni duhovnom dimenzijom, po riječima doc. Čiljak iz sveučilišta izlazi  mladi, produhovljeni kadar koji bolesnom čovjeku pristupa  očima Krista.

Skupu se obratila predsjednica riječkog ogranka  Nada Strčić magistra sestrinstva, zazivajući zagovor sv.Leopolda Bogdana Mandića kojega crkva slavi  isti dan. Nakon pobožnosti križnog puta kroz postaje u perivoju Svetišta, misu je predslavio fra Tomislav Šanko , duhovik medicinskih sestara i tehničara riječkog ogranka uz koncelebraciju kapelana Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nadahnutom propovijedi fra Tomislav je zaustavio „trenutak vječnosti u  prolaznosti“ obrazlagajući što znači ostati uz čovjeka, naročito bolesnog i potrebitog, što danas znači položiti svoj život, dati najbolji dio sebe. Pojasnio je i na koji način treba danas poslušati Marijine riječi „vina nemaju“, napuniti ćupove vodom, onim što mi jesmo. Darovati sebe bližnjemu onakvog kakav jesi, a Isus će naše slabosti – vodu – preobraziti u najbolje vino, lijek potrebitom čovjeku. Sve to  je i danas moguće ako zastanemo, čujemo vapaj i zaboravimo sebe jer u nama progovara Ljubav između Oca i Sina. To znači biti duhovan čovjek. Ispunjen ljubavlju poput Majke, riječi su fra Tomislava  koje je uputio medicinskim sestrama  i tehničarima.

Misno slavlje animirao je zbor Svetišta Majke Božje Trsatske, koji se pridružio domjenku i  daljnjem programu u Auli  pape Ivana Pavla II., obilasku riznice trsatskog samostana i šetnji do Trsatske gradine s pogledom na cijeli Kvarner. (I. L. )

Skip to content