Krštenje Gospodinovo

04B047BF-C381-4A9C-A18C-C3AEFBFCCB9FB – Krštenje Gospodinovo
Vjera u jedno krštenje za oproštenje grijeha

Radosna vijest objavljuje (Mk 1,7-11):
Propovijedao je Ivan: “Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.”
Onih dana dođe Isus iz Nazareta galilejskoga i primi u Jordanu krštenje od Ivana. I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!

Početak Isusova javnog života je njegovo krštenje od Ivana u Jordanu. Na blagdan krštenja Gospodinova mi kršćani slavimo spomen otajstva iz Isusova javnog života. Ivan je propovijedao »krštenje obraćenja na otpuštenje grijeha« i objavio Spasitelja koji će krstiti Duhom Svetim. S mnoštvom koje je dolazilo k Ivanu pristupio je i Isus iz Nazareta i primio od njega krštenje.

Kad Isus izlazi iz vode glas s neba objavljuje: »Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!« Glas s neba je objava Boga u tri osobe Presvetog Trojstva, prisutne u otajstvu krštenja. Također u sakramentu našega krštenja prisutno je Presveto Trojstvo. Valjanost krštenja je u tome da se istinito ispovijeda vjera u jednoga Boga u tri osobe: Oca, Sina i Duha Svetoga.

Krštenjem kršćanin prihvaća ljubiti Boga i biti ljubljeno dijete Božje. Blagdan krštenja Gospodinova doziva nam u svijest da krštenjem posve prihvaćamo živjeti po volji Oca nebeskog. Isusovo krštenje su »otvorena nebesa«, a našim smo krštenjem preporođeni iz vode i Duha da u Sinu postanemo ljubljenim djetetom Oca koje »hodi u novosti života«. Sve što se zbilo u Kristu daje nam shvatiti da nakon krštenja Duh Sveti s nebesa je s nama te, posvojeni Očevim glasom, postajemo ljubljena djeca Božja.
Smisao i milost sakramenta krštenja jasno se očituju u obredima slavlja krštenja. Pažljivim sudjelovanjem ako vjernici prate radnje i riječi slavlja krštenja – radnje i riječi upućuju u spasenje koje sakrament označuje i ostvaruje u svakom novokršteniku da bude kršćanin »od glave do pete«. Krštenje je samo sredstvo spasenja, a bitno je biti istiniti kršćanin na svome mjestu – kršćanin »od glave do pete«. Blagdan krštenja Gospodinova ne uči nas da je važno biti kršten – već nas uči važno je biti istiniti vjernik – kršćanin.

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content