Kanonski priznato javno vjerničko društvo „OMNIA DEO – SVE BOGU“ u Rijeci

web-omnia1Događaj od osobite  važnosti za Riječku nadbiskupiju i novost za Crkvu Božju u Hrvata zbio se u petak 8. lipnja u kasnim poslijepodnevnim satima u katedrali sv. Vida u Rijeci. Pod svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić pročitan je Dekret o osnivanju javnog vjerničkog društva „OMNIA DEO – SVE BOGU“, a koje je nastalo od članova duhovne obitelji Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina. Odluka o osnivanju uručena je utemeljitelju Društva don Josipu Radiću, svećeniku koji je u Hrvatskoj istaknut i poznat po nadahnutim i dubokim duhovnim nagovorima, pružanju pomoći ljudima kroz osobne duhovne razgovore te držanju brojnih duhovnih obnova.

Don Radić je istaknuo kako je zajednica Božje djelo, ostvarenje Božje ideje rada na čovjeku koji je prevrtljiv i grešan. Zajednica je katolički odgovor na posvemašnju krizu u društvu u kojemu je kršćanstvo u velikoj mjeri postalo lišeno stvarnog odnosa s Kristom i Crkvom. Odgovor na tu krizu jest uspostaviti autentičan odnos s Kristom i Crkvom, odnosno produbiti svoj duhovni život. To je naš odgovor i put ka svetosti jer kršćanstvo mora biti istinska težnja ka svetosti, kazao je don Radić. U svjetlu obnove proizašle iz Drugoga vatikanskog sabora, društvo OMNIA DEO stavlja se u službu dijecezanskim biskupima i cijeloj Crkvi kao jedan način evangelizacije, obraćenja i trajnog odgoja u vjeri, ponuđenog vjernicima povezanima Kristovim zajedništvom, koji u svome životu žele ponovno oživjeti bogatstvo darova Duha Svetoga, ustrajavajući ponizno na putu svetosti

web-omnia3Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina nastala je po duhovnom nadahnuću don Josipa i već je više godina prisutna i djeluje u nekoliko hrvatskih biskupija, s očitim dobrim duhovnim plodovima. Naime, ovu duhovnu obitelj čine: četrnaest svećenika, deset bogoslova, oko četrdeset časnih sestara te brojne katoličke obitelji. “Sve je počelo 1998. godine od jedne male molitvene grupe od 13 ljudi. Odlučili smo produbiti svoj vjernički život i prvi plodovi pojavili su se 2002. godine, odnosno 2003. godine kada je prva grupa djevojaka izrazila želju da bi živjele redovničkim životom. Dvije godine kasnije, 2005. godine došla su braća, da bi to produbljivanje našeg života dovelo do plodova toga života. To je iskustvo Božjeg djelovanja.”

U prigodnom obraćanju na kraju mise nadbiskup Devčić se prisjetio govora sv. Ivana Pavla II. 2008. godine na Trgu sv. Petra u Vatikanu kada je pozvao sve nove zajednice da uđu u novu fazu sazrijevanja i predstavio ih kao Božji dar cijeloj Crkvi. U svijetu dominira kultura koja je sekularizirana i koja potiče i predstavlja modele života bez Boga zbog čega je vjera mnogih jako kušana, nerijetko ugušena ili potpuno ugašena. Zato su danas potrebne zrele kršćanske osobe svjesne vlastitog identiteta, poziva i poslanja u Crkvi i svijetu, kazao je tada Sveti Otac. Nadbiskup je u nastavku istaknuo da se kanonskim priznanjem zajednice “Omnia Deo” jamči njezina autentičnost te potvrđuje duhovnost, svrha i djelovanje sukladno temeljnim poslanjem i misijom Crkve, a to je spasenje duša. Tim činom zapravo se podupire rast same karizme koju Bog daje u svrhu nove evangelizacije, kazao je nadbiskup.

web-omnia2“U naše vrijeme krize, međuljudskih odnosa, loše demografske slike, sveprisutnog duha nadmetanja, suparništva, konzumizma  individualizma od kojega nije pošteđena ni sama Crkva, ohrabruje me vidjeti tolike obitelji, mlade, časne sestre, bogoslove i svećenike koji zajedno žele slijediti Krista. Osjećam čvrsto da je ovo što vidim pred sobom konkretan dar Duha za Crkvu u ovom našem vremenu. ‘Ne može se sakriti grad koji stoji na gori’, tako se ni plodovi Duha ne mogu sakriti. Stoga sam neizmjerno zahvalan dragom Bogu koji mi je udijelio tu milost da mogu prepoznati ovaj Njegov dar za Crkvu.”

Uz riječkog nadbiskupa na misi je sudjelovao don Giuseppe Capsoni iz  Kongregacije za ustanove posvećenog života i društva apostolskoga života iz Vatikana te krčki biskup u miru mons. Valter Župan koji je kazao kako sestre Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina u Krčkoj biskupiji djeluju u sv. Jakovu, Nerezinama, Krku, Susku i Rabu, dok su u Riječkoj nadbiskupija prisutne u Dramlju i Triblju. Iako je ovaj pokret naizlazio na mnoga protivljenja, sestre su neprestano molile i za one koji nisu podržavali ovu zajednicu. Ovo je Božje djelo, kazao je mons. Župan, a radost kanonskim priznanjem nije krila ni duhovna Majka zajednice i suutemeljiteljica Jozefina Glasnović koja je po završetku euharistijskog slavlja riječkom nadbiskupu uručila prigodan dar.

Skip to content