„Jedan dječji rad za jedan dječji obrok u Boliviji”
Kategorija:
Vijesti

web-bolivija1Što možemo kupiti za 8 kuna? Ne mnogo, tek možda litru mlijeka i pecivo. No, za djecu Bolivije to je cijena mnogima jedinog dnevnog cjelovitog obroka. Da im omoguće život dostojan čovjeka, djeca i mladi iz Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka sa svojim odgojiteljicama i ravnateljicom i uz potporu Povjerenstva za misije Riječke nadbiskupije pokrenula su akciju „Jedan dječji rad za jedan dječji obrok u Boliviji”. Akciju su provela djeca iz četiri riječke osnovne škole (“Zamet, “Pehlin”, “Podmurvice” i “Srdoči”), kroz socijalne usluge poludnevnog boravka. Šest mjeseci izrađivala su radove te njihovom prodajom prikupila oko 12. 000 kuna. Novac će biti uplaćen na račun Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj za hrvatskog misionara fra Ivicu Vrbića, koji se putem Skypea zahvalio svima koji su sudjelovali u akciji.

Istaknuo je kako na akciju gleda kao plod Duha Svetoga, ali i poticaj drugima na solidarnost. Ideja je rođena 26. prosinca 2016. kada se ovom hrvatskom misionaru javila djelatnica Doma za odgoj djece i mladih Rijeka, Dunja Osojnak Marinović, sa željom da učenici u Rijeci izraze solidarnost s djecom u potrebi u toj južnoameričkoj državi. Nakon toga krenulo se u realizaciju projekta. Govoreći o životu djece u Boliviji izrazio je zabrinutost činjenicom da 80% djece ne žive sa svojim biološkim ocem te da su mnoga od njih prepuštena sama sebi. Sredstva koja su učenici za djecu Bolivije prikupila bit će namijenjena za obroke školskoj djeci o kojoj skrbe kapucini, te je fra Ivica uputio riječi zahvale svima koji su sudjelovali, ali i riječkom nadbiskupa mons. dr. Ivanu Devčiću te podršci te župnicima koji su omogućili prostor za prodaju dječjih rukotvorina. Na kraju im je posvjedočio o svom svećeničkom pozivu kazavši kako je s 5 godina znao da će biti svećenik, a s 15 je ušao u samostan. Potaknuo ih je se odazovu Božjem pozivu i osjete radost svećeništva.

web-bolivija2Posebne riječi zahvale djeci uputio je nadbiskup Devčić koji ih je ohrabrio da i u budućnosti budu solidarni, osobito sa siromašnima, bolesnima i starima. Provedena akcija poticaj je drugima da se uključe i podrže programe Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, kazao je nadbiskup. U akciji je sudjelovalo 50-a djece koja su vrlo motivirano izrađivala radove od keramike i drugih materijala. Bila su potaknuta činjenicom da na svijetu postoji puno djece i ljudi kojima nisu zadovoljeni temeljni životni uvjeti poput hrane, obrazovanja i prostora za život, kazala je ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Danka Majić. Riječki učenici su, umjesto na igrališta, proteklih mjeseci stajali za štandovima ispred župnih crkava sv. Ivana Kristitelja na Škurinjama, Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi i Majke Božje Trsatske na Trsatu i satima prodavali radove kako bi njihovi vršnjaci u Boliviji imali redovne obroke. Povjerenik za misije Riječke nadbiskupije vlč. Kristijan Zeba uručio je ravnateljici Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka  Zahvalnicu za angažman i trud kojega su učenici uložili. A oni su s izuzetnim zanimanjem pratila obraćanje misionara fra Ivice Vrbića kojemu su na kraju i postavila nekoliko pitanja o načinima kako svojim vršnjacima mogu nastaviti pomagati, te uvjetima školovanja djece u Boliviji. Događaj je moderirala suradnica Povjerenstva za misije Riječke nadbiskupije Andreja Škarabot Kunštek.

 

Skip to content