“Domovina, to sve vi!”
Kategorija:
Vijesti

web-drzavnost2Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u Rijeci predvodio misu za Domovinu

“Domovina, to sve vi!”, poručio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u ponedjeljak 25. lipnja predvodeći svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci u povodu proslave Dana državnosti. Uz mnogobrojne svećenike iz nekoliko hrvatskih biskupija, suslavili su šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas te generalni vikar Riječke nadbiskupija mons. Emil Svažić koji je uputio pozdravnu riječ. Događaj su organizirale Udruge zajednica iz Domovinskog rata, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupija i Klub navijača “Armada”.

Varaždinski biskup je istaknuo da se ljepota jedne zemlje ne ističe u prirodnom bogatstvu, nego u ljudima koji u njoj žive. No, potrebno je imati na umu kako ovozemaljska domovina nije naše konačno odrtedište, nego smo tu na proputovanju prema vječnosti. web-drzavnost3Svaka domovina ima svoje zakonitosti i ustave koji se moraju poštivati, pa tako i nebeska domovina. Kao primjer naveo je Isusov govor na gori o blaženstvima. U 21. stoljeću  ljudi se vole hvaliti kako su napredovali u znanosti i tehnologiji, no potrebno je zapitati se jesmo li napredovali u ljubavi i dobroti, kazao je biskup Mrzljak. Ići za Isusom nije najlakši put, no na tom putu možemo dati doprinos izgradnji Božjeg kraljevstva kroz naša srca i pamet slijedeći Božje zakone. U nastavku se osvrnuop na propovijed zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s mise za Domovinu slavljene istoga dana u crkvi sv. Marka u Zagrebu. Kardinal je kao ‘rak ranu’ hrvatskog društva istaknuo iseljavanje, na što je biskup Mrzljak kazao kako nije dobro uvijek bježati od problema. Treba se suočiti s njima i zato je potrebno moliti za sve u Domovini da ovdje, u svojim obiteljima i zajednicama, pronađu razloge za ostanak. Mi, kršćani ne možemo bez Božje pomoći. Govor na gore je Isusov ustav kojega trebamo slijediti, zaključio je biskup Mrljak.

web-drzavnost1Misnom slavlju prethodila je povorka hrvatskog ponosa i slave od murala “Vukovar” u Vukovarskoj ulici do Mosta hrvatskih branitelja. Uz mnogobrojne vjernike, branitelje, udovice iz Domovinskog rata, u mimohodu i misnom slavlju sudjelovalo je 540 katoličkih skauta iz osam biskupija koji su ovom misom zaključili sudjelovanje na prvom Nacionalnom sletu katoličkih skauta koji se od 22. do 25. lipnja održao u Driveniku.

Skip to content