Blagoslovljeno novo svetohranište u Centru za mlade „Bl. Miroslav Bulešić“
Kategorija:
Vijesti

web-svetohraniste1U četvrtak, 24. siječnja u kapeli Centra za mlade „Bl. Miroslav Bulešić“ održana je mjesečna duhovna obnova za studente i mlade. Uz to je i prigodno blagoslovljeno novo svetohranište koje je darovao anonimni darivatelj. Bila je to prilika za mnoge da pristupe sakramentu ispovijedi, kao i da sudjeluju na molitvi krunice koju su predvodili mladi iz Centra. Misno slavlje i blagoslov novog svetohraništa  predvodio je vlč. Ivan Šarić, župnik župe Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici uz koncelebriranje povjerenika za studente i mlade Riječke nadbiskupije vlč. Marka Šarića. Misno slavlje su glazbeno animirali mladi iz VIS Osmijeh.

U prigodnoj propovijedi vlč. Šarić je o bl. Bulešiću rekao da se za svoje ideale znao žrtvovati, htio žrtvovati i bio spreman žrtvovati vlastiti život. „Nemojmo misliti da je to bilo jednostavno, da on nije volio život i da je poput mazohista grnuo u smrtnu agoniju i muku. Ne! On je jednostavno radi ljubavi i radi svjedočanstva bio spreman dati život za Isusa.“ Miroslavovo žrtvovanja za Boga i Isusovo žrtvovanje na križu koja se za nas ostvaruje u euharistiji, Isusovo ostajanje u svetohraništu da bi mogao biti nama dostupan, da bi mogao liječiti sve naše boli, rane, neostvarenosti, postavlja pred nas pitanje u kojoj mjeri smo ljudi euharistije? „Ne ‘koliko odvajamo vremena za doći na misu, susre’t, već ‘koliko odvajamo za osobnu molitvu pred svetohraništem, koju ulogu i koje mjesto svetohranište ima u mome životu neovisno iz kojeg mjesta, koje župe dolazim’. Svaka crkva ima svoje svetohranište i lijepo stoji u molitvi koje je prilikom ukazanja Majke Božje u Fatimi anđeo naučio male pastiriće kojima se ukazao Klanjamo ti se Isuse Kriste ovdje i po svim svetohraništima svijeta. Tu je molitvu rado molio i sveti Franjo Asiški.“

web-svetohraniste2Zaključujući propovijed potaknuo je malde da odvoje vrijeme za Isusa, za sudjelovanje u programima Centra za mlade „Bl. Miroslav Bulešić“ kao i za svoju župnu zajednicu. Po završetku misnog slavlja bilo je redovito čašćenje relikvija bl. Miroslava Bulešića koje je Porečka i Pulska biskupija ustupila Centru, a mladi su na dar dobili relikviju dotaknuta tijela bl. Miroslava koje su Centru darovale sestre Karmelićanke iz Zagreba.

Na kraju mise, mladima se obratio vlč. Marko Šarić koji je zahvalio svima na dolasku. Iako je darivatelj novog svetohraništa anoniman, od srca je zahvalio za taj čin te potaknuo na daljnju molitvu za mlade i Centar.  Zahvalio je predvoditelju misnog slavlja, vlč. Ivanu Šariću koji se rado odazvao pozivu i prihvatio predvoditi mjesečnu duhovnu obnovu. Mladi su se nakon završnog blagoslova i čašćenja relikvije zaputili na zajedničko druženje u prostorijama Centra.

Skip to content