Blagoslovljen križni put u Hrvatskom
Kategorija:
Vijesti

web-hrvatsko1Sagrađena 1735. kapela sv. Floriana u Hrvatskom, malom mjestu u Gorskom kotaru, na samoj granici sa Slovenijom, oduvijek je zauzimala osobito mjesto u srcima vjernika goranskog kraja. Zub vremena učinio je svoje, no zahvaljujući organiziranosti vjernika laika ona je obnovljena i u četvrtak 22. ožujka u njoj je pod misom blagoslovljen križni put, dar čabarskog slikara Andrije Zbašnika. Misu je predvodio rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci vlč. dr. Mario Tomljanović u zajedništvu sa župnim upraviteljem župe Turke na čijem teritoriju se nalazi mjesto Hrvatsko i kapela sv. Florijana, vlč. Josipom Tomićem.

Vjernici moraju znati zašto vjeruju i Istina koja je Isus Krist, mora se očitovati u našem životu,  rekao je vlč. dr. Tomljanović. Dodao je da križne putove koji se nalaze u crkvama, bez obzira na njihovu umjetničku ljepotu , moramo gledati pod vidom da se ispred njih vjernici mole. Po tom križu kojega gledamo smo spašeni i to je Istina naše vjere. No, moramo i moliti za one koji su udaljeni od Boga, slijediti njegovu zapovijed: „Ljubi bližnjega svoga“ . Kad bismo živjeli pod tim načelom, naš život bi bio jednostavniji, a mi povezaniji s Bogom, rekao je propovjednik.

web-hrvatsko3U nastavku je dodao da nas je Krist oslobodio da bi bili slobodni ljubiti Boga. Oslobodio nas je po križu na kojemu je ‘propovijedao’ sa samo nekoliko riječi. Rekao je: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine.“ Molio je za svoje neprijatelje, a razbojniku je rekao: „Danas ćeš biti sa mnom u raju.“ Isus grešniku koji se obratio obećava Kraljevstvo nebesko. Na kraju, Ivanu je, kao simbolu posvećenosti,  povjerio Mariju za majku, a Mariji, koja je i naša majka, Ivana za sina. Krist je na križu ispropovijedao svaki detalj po kojemu možemo doći do Uskrsa, rekao je vlč. dr. Tomljanović. Na kraju mise predvodio je molitvu odriješenja na groblju ispred kapelice.

Kapelica sv. Florijana u Hrvatskom pravi je primjer zajedništva Gorana u kupskoj dolini. Inicijator obnove bio je župljanin i član crkvenog odbora Anton Štimac koji je kazao da je priča oko obnove kapelice krenula od njegovog oca koji danas ima 90 godina. Štimac je 2012. godine pozvao riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića da pogleda u kakvom stanju je kapelica i odobri obnovu s obzirom da crkva nije pod zaštitom. Dvije godine trajale su pripreme i 2014. g. krenulo se u obnovu ruševne kapelice. Obnova još uvijek traje, ali zahvaljujući trudu i donacijama vjernika, mise se povremeno slave u kapelici.

web-hrvatsko2Velike svečanosti su za sv. Florijana u svibnju te sv. Roka u kolovozu i tada se u Hrvatskom na misi okupi i više stotina vjernika, rekao je Štimac te pozvao vjernike na proslave koje svjedoče o zajedništvu mjesne Crkve.

 

Skip to content