Bakrani proslavili blagdan svoje nebeske zaštitnice
Kategorija:
Vijesti

ivan-bakar2Grad Bakar proslavio je 13. srpnja blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Margarete.  Središnje euharistijsko slavlje u istoimenoj crkvi predvodio je vlč. Ivan Marković, župni vikar na Škrljevu i Kukuljanovu, u zajedništvu s bakarskim župnikom vlč. Nikicom Jurićem, mons. Stanislavom Kovačićem, župnikom na Krasici i vlč. Markom Šarićem, povjerenikom za mlade Riječke nadbiskupije i sinom ove župe.

U propovijedi  je naglasio kako je naš život škola ljubavi. Koliko ćemo biti dobri u toj školi, ovisi koliko ćemo se truditi ljubiti Boga. Primjer prave ljubavi prema Bogu daje nam sv. Margareta koja je do svoje 15. godine do kraja narasla u njoj. Svoje obećanje dano Kristu ispunila je, unatoč protivljenju vlastita oca, koji ju je radi vjere dao i ubiti. Propovijednik je okupljene potaknuo na razmišljanje o vlastitoj ljubavi prema Bogu, rekao je vlč. Marković. “Papa Franjo kaže da nas Isus podsjeća da je njegov put, put ljubavi, a nje nema bez istinskog žrtvovanja. Svi imamo osobno iskustvo što smo sve spremni učiniti za osobu koju volimo. Imamo li mi pravu ljubav prema Bogu po uzoru na sv. Margaretu? Kao kršćani trebali bismo ići protiv struje i boriti se protiv grijeha koji narušava tu ljubav. Mi, svećenici presretni smo kad se ispovijedate! I mi se isto ispovijedamo. Tražite oproštenje od Boga jer se tako obnavlja ljubav u srcu.”  Okupljene vjernike potaknuo je na molitvu i primanje sakramenata koje nam Bog daje na tom putu ljubavi. Neka nam sv. Margareta svima pomogne da više volimo Boga, borimo se protiv grijeha i sačuvamo vjeru u srcu jer ćemo samo tako moći podnijeti protivštine i progone, zaključio je vlč. Marković.

bakarVečernju misu predvodio je župnik vlč. Nikica Jurić. Svetkovinu je svojim pjevanjem uveličao župni zbor pod vodstvom maestra Mladena Cvijanovića. Proslavi blagdana prethodila je trodnevnica od 10.-12. Srpnja koju je predvodio župnik vlč. Nikica Jurić. U svojim je propovijedima poticao vjernike na življenje Evanđelja jer je to put u vječni život s Bogom. Iastaknuo je kako nas neće spasiti krštenje nego život po krštenju. Moramo živjeti Evanđelje poput sv. Margarete, kazap je župnik. Uzevši primjer crkve sv. Margarete koja se povremeno koristi, dodao je kako je “crkva napravljena za Euharistiju, a sve ostalo je drugotno. Zidovi ne čine Crkvu, oni su važni ako ima tko moliti. Zato je važno i duhovno se pripremiti za blagdane, a sveci su nam u tome uzor i pomoć. Uz sv. Margaretu, primjer nam je dao i sv. Benedikt, zaštitnik Europe koji je svoj život utkao u europsku kulturu, a Crkva ga slavi 11. Srpnja, poručio je vlč. Jurić.  Župnik je govorio i o prorocima i apostolima koje Bog izabire da svjedoče u Njegovo ime. “Nije lako biti prorok, apostol, ali Isus daje smjernice. To je čovjek koji mora sve pustiti i ići za Gospodinom, a nagrada je vječni život. Prorok ili apostol navješta upravo taj život vječni. I zato je sv. Margareta mogla u svojoj ljubavi za njega i posvjedočiti”. Naš je život u konačnici u Nebu i potrebno je ustrajati. Svakome Gospodin daje poziv i poslanje u kojima se treba vidjeti da smo ljudi Uskrsa sa svjedočanstvom “moj Bog živi!”.

U čast sv. Margarete u crkvi je bila je izložena i relikvija ruke koja povezuje župu s talijanskim gradom Caorle koji čuva relikviju druge ruke ove svetice. Za sljedeću proslavu najavljena je procesija moćima sv. Margarete ulicama grada Bakra. Uz proslavu je vezana i izložba fotografija gospodina Miljenka Šegulje koja je u čast sv. Margarete, postavljena u crkvi, o 30. obljetnici bavljenja fotografijom koja je uvijek vezana uz grad Bakar. (K.I.)

Skip to content