5. godišnjica hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“

web-hospicij1Više od 1.200 najteže oboljelih boravilo je  u najtežim danima i mjesecima svoga života, na odlasku s ovoga svijeta, u riječkom hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić“. Od samog otvorenja prije pet godina hospicij je pokrenuo lavinu solidarnosti i suradnje te postao primjerom da se može puno učiniti ako se njeguje duh zajedništva, rekao je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u petak 26. siječnja u dvorani Euroherza u Rijeci na programu obilježavanja 5. godišnjice rada prvog hospicija u RH. S posebnim pijetetom nadbiskup se prisjetio liječnice prof. dr. Marije Petković, onkologinje koja je radila u riječkom KBC-u i u hospiciju, ali i koja je u hospiciju i preminula. Svoje srce i dušu dala je za ovu karitativnu ustanovu iz koje se preselila u dom Gospodnji, rekao je mons. dr. Devčić, inicijator riječkoga hospicija, smještenog u zgradi Riječke nadbiskupije na Belvederu. Zahvalio je svim dobročititeljima i podupirateljima rada hospicija, djelatnicima koji se svakodnevno suočavaju s najtežim životnim situacijama, ali i zahvaljujući kojima se u hospiciju osjeti mir i toplina. Na kraju je izrazio nadu da će 5. obljetnice ove riječke karitativne ustanove biti poticaj za razvoj palijativne skrbi u Hrvatskoj.

web-hospic2Ravnateljica hospicija s. Daniela Orbanić zahvalila je svima koji su bili podrška i pomoć hospiciju. Prigodnu riječ uputio je ravnatelj riječkog KBC-a prof. dr. Davor Štimac. Istaknuo je kako KBC intenzivno surađuje s hospicijem, te da je hospicij gotovo integralni dio KBC-a. Koliko hospicij treba bolnicu toliko bolnica treba hospicij. Naši liječnici svaki dan obilaze bolesnike u hospiciju – liječenje se nastavlja, ali na drugačiji način, rekao je Štimac.
Skup je okupio predstavnike Riječke nadbiskupije, riječkog zdravstva, vjerskih zajednica, Grada Rijeke i PGŽ-a, djelatnike i suradnike hospicija, članove obitelji mnogih preminulih, predstavnike hospicija iz Mostara i Ljubljane, i mnoge druge. Tom prigodom predstavljena je knjiga „Odlasci“, urednice Jasne Buketa, profesorice hrvatskog jezika i književnosti. Riječ je o vrijednom i  sadržajnom djelu o ljudima u hospiciju i njegovu radu. Djelo je posvećeno pokojnoj liječnici Petković, koja je prema autoričinim riječima bila »hospicijski anđeo«. Uz autoricu, o knjizi je govorio isusovac dr. Niko Bilić, recenzent, a dr. Marin Golčić, specijalizant internističke onkologije u KBC-u Rijeka izložio je o znanstvenom projektu o riječkom hospiciju koji je 2016. godine započeo s prof. Marijom Petković.
»Što je urednica htjela »Odlascima«? Da čitatelj osjeti to mjesto, da okrijepi duh, da svi zajedno doživimo preko riječi i unutrašnjeg čula pripremu za beskrajni put s one strane«, rekla je među ostalim autorica knjige objasnivši da hospicijski život prati od početka 2014. godine, od preminuća svoje majke u hospiciju. »Rijetki se gase tiho. Teži put umiranja puno je češći i upravo zato je hospicij hramsko mjesto jer totalna bol traži totalnu skrb. Knjiga uči da je smrt dio života«, poručila je. U zaključnoj riječi predstavljanja knjige prof. Buketa je iz epiloga dr. Bilića izdvojila: »Knjiga je gromoglasna pohvala i žuran poziv na uspostavljanje, ispravljanje i njegovanje zdravih obiteljskih odnosa, bitno poboljšanje zdravstva, buđenje i raspirivanje dobrog duha volonterstva i donatorstva u Hrvatskoj«.

web-hosp.3Bio je to i skup zahvalnosti prema hospiciju, odnosno svim njegovim djelatnicima i suradnicima na čelu s ravnateljicom s. Danielom Orbanić, njegovim volonterima i donatorima. Riječ zahvale i čestitku za predani rad hospiciju uputile su u ime Grada Rijeke pročelnica dr. Karla Mušković, a u ime PGŽ-a dožupanica Marina Medarić, potvrđujući hospiciju daljnju pomoć Grada i Županije. Naglasile su: »Sreća je da vas imamo« i »Hospicij je velika vrijednost – imamo respektabilnu ustanovu«.

Skip to content