14. riječki planinarski križni put
Kategorija:
Vijesti

web-planinarski1Pod kišobranima i u kabanicama rijeka hodočasnika sudjelovala na križnom putu

Rijeka hodočasnika u kabanicama i pod kišobranima sudjelovala je u subotu 17. ožujka na 14. riječkom planinarskom križnom putu kojega su organizirali Akademsko katoličko društvo “Jeronim”, Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije i Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije u suradnji s nadbiskupijskim Uredom za obitelj.

Nakon uvodne molitve koju je u katedrali sv. Vida predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, procesija se uputila prema riječkoj Kalvariji na kojoj su članovi Bratovštine Čudotvornog raspela u 17. stoljeću sagradile kapelice, a koje danas vape za obnovom. U povijesti su vjernici hodočastili samo do Kozale te je s ciljem oživljavanja ove pobožnosti i očuvanja pasionske baštine prije 14 godina pokrenut Riječki planinarski križni put uz prošireniju trasu kojom iz godine u godinu hoda sve više vjernika. Bratovština Čudotvornog raspela nedavno je obnovljena te su prvi puta njeni članovi sudjelovali u ovoj pobožnosti.

Svake godine hodočasnici se, predvođeni nadbiskupom Devčiće, penju riječkom Kalvarijom, na Pulac do kapele sv. Katarine ispred koje ih dočekaju župljani ove župe s okrijepom, do Velog vrha s kojega se spuštaju na Donju Drenovu i slave mise u crkvi Majke Božje Karmelske s kojom završava križni put. S obzirom da je Riječka nadbiskupija u znaku Godine roditeljstva, tekstove postaja čitale su obitelji Riječke nadbiskupije. Za njih je ovo bio i jedan od pripremnih događaja za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se u rujnu održati u Solinu. Uz hodočasnike svih generacija, najbrojniji su bili mladi kojima je ovogodišnji križni put bio priprema za Nadbiskupijski susret mladih koji će se 21. travnja održati u Bakru.  S tim u vezi, uz nadbiskupa Devčića kao predvoditelja, križni put predvodio je i povjerenika za pastoral mladih vlč. Marko Šarić.

web-planinarski2Molitva i pjesma izmjenjivale su se između postaja, a nakon okrijepe i odmora na Pulcu, duhovni nagovor prije nastavka križnoga puta imao je mladomisnik Ivan Dominik Iličić. Svatko sa svojim molitvama, prošnjama i nakanama koračao je do Velog vrha do kojega je rijeku hodočasnika i kiša prestala pratiti, te je silazak strmim, šumovitim i skliskim dijelom do Donje Drenove mnogima je zbog toga bio malo lakši. Križni put zaključen je u crkvi Majke Božje Karmelske u kojoj je misu predvodio nadbiskup Devčić u suslavlju sa župnikom vlč. Kristijanom Malnarom, mons. Gabrijelom Bratinom, župnik vikarom vlč. Tomislavom Miletićem, vlč. Ivanom Markovićem te svećenicima koji su pratili hodočasnike na križnom putu: rektorom Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” vlč. dr. Mariom Tomljanoviće, vicerektorom vlč. Markom Stipetićem, župnikom župe sv. Luke mons. Nikolom Imbrišakom, vlč. Mariom Frlanom te vlč. Pavom Đikom. Liturgijsko pjevanje animirao je Zbor mladih Riječke nadbiskupije.

Nadbiskup je u propovijedi kazao da je korizmeno vrijeme prilika da obnovimo vjernost Bogu, al ii da korizmeno i uskrno slavlje poziva na novu evagnelizaciju. To znači – biti zainteresiran za čovjeka i osluškivati njegove težnje. Kao vjernici, svakoj osobi trebamo biti blizu jer svi su potrebni Božjega spasenja. Na kraju je čestitao organizatorima križnog puta te najavio Godinu posvećenog života u čijem znaku će biti iduća Pastoralna godina u Riječkoj nadbiskupiji. Potaknuo je vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja. Roditelje je potaknuo da vjeru koju su primili od svojih otaca, prenose na svoju djecu.

Na kraju prigodnu riječ uputio je župnik vlč. Malnar koji je na kraju sve hodočasnike pozvao na okrijepu koju su pripremile sestre Presvetog Srca Isusova i župljani.

 

Skip to content