120. obljetnica rođenja i 20. obljetnica beatifikacije bl. Stepinca
Kategorija:
Vijesti

web-vezica-stepinac1U povodu 120. obljetnica rođenja i 20. obljetnica beatifikacije bl. Alojzija Stepinca u župu sv. Ane na Gornjoj Vežici na čašćenje vjernicima iz Zagreba su donesene i u ovoj riječkoj crkvi izložene relikvije budućega sveca. One će u u Rijeci ostati do kraja svibnja. Tim povodom u župnoj crkvi sv. Ane u utorak 8. svibnja održan je  prigodan program koji je započeo predavanjem vlč. mr. prof. Ivana Stošića na temu “Kako biti svet”, prema najnovijoj pobudnici pape Franje “Radujte se i kličite”.

Papin naglasak na svetost nije bijeg od svijeta i mistika zatvorenih očiju, nego spremnost na činjenja dobra u suvremenom svijetu, rekao je predavač. Dodao je kako to mogu biti i male, svakodnevne i na prvi pogled beznačajne stvari kroz koje ostvarujemo i potvrđujemo svoju svetost. Također,  izdvojio je Papin naglasak na prisutnost brojnih teškoća i ometanja na putu svetosti koju sotona želi spriječiti pod svaku cijenu.

Nakon predavanja slavljena je misa koju je predvodio župnik vlč. Michele Cittadino,  a glazbeno animirala Schola Cantorum Rijeka. Zbor je na misi izveo Misu Caecilianu koju je bl. Stepinac naručio od skladatelja Albe Vidakovića.  U propovijedi je vlč. Cittadino naglasio važnost Stepinčeve obitelji koja mu je bila posrednika na putu ka svetosti s posebnim naglaskom na majku koja je čitav život dva puta tjedno postila za njega. Naglasio je kako je budući svetac “šampion vjere” i  velikan ne samo Hrvatske nego i čitave crkve.

Nakon mise u crkvi je održan koncert duhovne glazbe na kojemu su nastupili: Schola Cantorum Rijeka, dječji zbor Kap, komorni zbor Val, Vanja Zelčić – sopran, Ingrid Haller- sopran, Kristina Kolar – sopran, Robert Kolar- bariton, Paula Radin- flauta, Tea Grubišić-Mihalić- violina, Ana Anconelli, orgulje i Ivan Bošnjak- orgulje.

 

Skip to content